Leven met een stoma
Waar krijg je mee te maken als je een stoma nodig hebt? Deze en andere vragen beantwoordt stomaverpleegkundige Marga Boeijen van het Máxima MC Veldhoven.
Een stoma krijgen is een ingrijpende gebeurtenis waar jaarlijks ongeveer 6000 tot 9000 Nederlanders mee te maken krijgen. Zo'n stoma heeft natuurlijk gevolgen, zowel emotioneel als lichamelijk. De ziekte, de operatie, het zakje op je buik... Hoe ga je daar mee om? Want dat dagelijks leven, dat draait natuurlijk gewoon door.
Waar krijg je mee te maken als je een stoma nodig hebt? Deze en andere vragen beantwoordt stomaverpleegkundige Marga Boeijen van het Máxima MC Veldhoven.
In de zomer op het strand met een stoma? Dacht het niet! Als je jong bent wil je onbezorgd leven. Je wilt je niet schamen en geen gedoe met stomazakjes. Een pouch kan de oplossing zijn.
In principe kun je met een stoma alles eten. Maar het is wel verstandig rekening te houden met je voeding. Sommige producten kunnen namelijk gasvorming veroorzaken, verstopping veroorzaken of een sterke geur aan de urine geven. De een heeft daar meer last van dan de ander, dat is vooral een kwestie van uitproberen. Een overzicht van voedingsmiddelen die een bijwerking kunnen hebben.
Mijn leeftijd is 68 jaar, ik ben getrouwd en we hebben vijf dochters. 14 jaar geleden ben ik geopereerd aan endeldarmkanker. Dit was geen kleine operatie, want doordat het gezwel dichtbij de anus zat, moest deze verwijderd worden en kreeg ik een stoma. Hier kan ik heel goed mee leven en er is voor mij geen verandering opgetreden ten opzichte van voor de operatie. Wat dat betreft ben ik heel tevreden. Maar voor de operatie gaf de chirurg al aan, dat ik door de operatie daarna waarschijnlijk geen erectie meer kon krijgen. Helaas heeft hij gelijk gehad, en is de seks wat de gemeenschap betreft verdwenen. Zelf lukt het mij nog wel, zij het met moeite, om door masturbatie klaar te komen. Alleen kan dit niet meer door penetratie, omdat de penis te slap is. Hij krijgt de stijfheid niet meer wat mijn vrouw ook minder leuk vindt. Dus de vraag is, is hier nog wat aan te doen? Ik hoop van u een positieve reactie te krijgen, maar ik vrees eigenlijk het ergste. Dan zullen we er mee leren leven en moeten we maar op een andere manier van elkaar genieten.
Wanneer je een aandoening aan je dikke darm hebt, kan het zijn dat de ontlasting je lichaam niet meer via de anus kan of mag verlaten. In dat geval wordt er een ileostoma aangelegd. Soms is dit stoma tijdelijk maar het kan ook een permanente oplossing zijn. Wat is zo'n ileostoma precies?
Wanneer een deel van je dikke darm vanwege ziekte of ontstekingen wordt verwijderd en het niet of niet meteen mogelijk is om de overgebleven uiteinden weer met elkaar te verbinden, krijg je een colostoma. Soms is dit een tijdelijke oplossing, maar vaak is een colostoma permanent. Wat is een colostoma precies en welke soorten zijn er?