Kan ik met een stoma een erectie krijgen?

echtpaar-intiem
Getty Images

Mijn leeftijd is 68 jaar, ik ben getrouwd en we hebben vijf dochters. 14 jaar geleden ben ik geopereerd aan endeldarmkanker. Dit was geen kleine operatie, want doordat het gezwel dichtbij de anus zat, moest deze verwijderd worden en kreeg ik een stoma. Hier kan ik heel goed mee leven en er is voor mij geen verandering opgetreden ten opzichte van voor de operatie. Wat dat betreft ben ik heel tevreden. Maar voor de operatie gaf de chirurg al aan, dat ik door de operatie daarna waarschijnlijk geen erectie meer kon krijgen. Helaas heeft hij gelijk gehad, en is de seks wat de gemeenschap betreft verdwenen. Zelf lukt het mij nog wel, zij het met moeite, om door masturbatie klaar te komen. Alleen kan dit niet meer door penetratie, omdat de penis te slap is. Hij krijgt de stijfheid niet meer wat mijn vrouw ook minder leuk vindt. Dus de vraag is, is hier nog wat aan te doen? Ik hoop van u een positieve reactie te krijgen, maar ik vrees eigenlijk het ergste. Dan zullen we er mee leren leven en moeten we maar op een andere manier van elkaar genieten.

Naam bekend op de redactie

Beste meneer,

Ik weet niet of u erectiepillen geprobeerd heeft, maar om weer gemeenschap met uw vrouw te kunnen hebben, is het een mogelijkheid om een penisprothese met pomp in de penis te laten implanteren. Dat is een alternatief voor mannen waarbij erectiepillen niet of onvoldoende werken. Penisimplantaten, ook wel penisprothese of erectieprothese genoemd, worden door mannen met deze klacht meestal als positief ervaren. Bij de meest eenvoudige ingreep brengt de chirurg een paar buigzame staafjes in de penis. Na de operatie is de penis altijd half stijf. Een erectie ontstaat door met de hand de penis in erectiestand te plaatsen. Na gemeenschap kan de penis weer gewoon naar beneden gebogen worden.

Een andere mogelijkheid is het plaatsen van een prothese met een pompsysteem. Er worden cilinders in de beide zwellichamen gebracht, die je op kunt pompen. De cilinders zijn verbonden met een pompje die in de balzak wordt geplaatst. Door in het pompje te knijpen, vullen de cilinders zich en ontstaat er een erectie. Na het vrijen worden de cilinders weer geleegd door een knopje te bedienen op het pompje.

Ik weet niet of u blij wordt van dit advies. Belangrijk is dat u samen met uw vrouw ook op andere manieren van seks kunt genieten.

Henriette Schoones
Seksuoloog NVVS/ Relatietherapeut