Wat is een incontinente urostoma?

Urinestoma van een stukje dunne darm

Getty Images

Wanneer je blaas niet meer goed werkt of verwijderd is, krijg je in de meeste gevallen een incontinente urostoma. Hierbij wordt de urine opgevangen in een zakje op je buik. Hoe werkt dat precies?

Een urostoma, ook wel urinestoma of urinedeviatie volgens Bricker genoemd, is een kunstmatige uitgang van de urinewegen die wordt gemaakt van een stukje dunne darm. Dit darmstukje wordt aan één zijde met de twee urineleiders (ureters) verbonden. Het andere uiteinde wordt in de buikwand gehecht en met omgevouwen randje in de huid vastgehecht. Dit is de stoma. Zo'n urinestoma steekt in het ideale geval twee tot drie centimeter boven de buikwand uit.De stoma ziet er rood doorbloed uit, zoals de binnenkant van de wang, en is gevoelloos. Bij het schoonmaken kan deze een beetje gaan bloeden, maar dat is niet erg. Een urostoma is permanent.

Omdat het stukje darm nog altijd de samentrekkende beweging maakt, wordt de urine als het ware naar buiten geduwd. En omdat een stoma geen kringspier heeft, zoals bij een anus, kan op elk moment urine uit de stoma lopen. Dit wordt opgevangen in een urostomazakje. Er bestaat overigens ook een continent urostoma (Indiana pouch) waarbij het niet nodig is een stomazakje te gebruiken. In dat geval leeg je de blaas zelf met een katheter.

Waarom krijgt iemand een urostoma?

Je krijgt een urostoma wanneer je urine je lichaam niet meer op de natuurlijke manier kan of mag verlaten, bijvoorbeeld als gevolg van blaaskanker of een afwijking aan je blaas. Vaak worden de blaas en een deel van de urinewegen verwijderd bij het plaatsen van een urinestoma. Zo'n urostoma kan noodzakelijk zijn bij aandoeningen aan de urinewegen zoals:

 • Blaaskanker
 • Een aangeboren afwijking (bijvoorbeeld Spina Bifida)
 • Ontsteking van de blaaswand (interstitiële cystitis)
 • Bij een slechte blaasfunctie
 • Continue blaaskrampen

Plek van de urostoma

De meest voorkomende plek van een urinestoma is de rechteronderbuik, maar soms wordt deze ook links geplaatst. Dit hangt van een aantal factoren af:

 • De vorm en plooien van je buik
 • Je postuur
 • Kleding
 • Je werk

Een ileostoma of een colostoma kan bij uitzondering ook boven de navel worden geplaatst. Bij een urostoma kan dit niet in verband met de anatomische ligging van de nieren, urineleiders en de blaas.

Voedingslijst voor stomadragers

Voor mensen met een urostoma is het belangrijk dat de zuurgraad (pH-waarde) van de urine in de gaten wordt gehouden, zij zullen voldoende moeten drinken en eventueel de urine aanzuren. Wanneer je klachten hebt, is het hoe dan ook verstandig naar je eetpatroon te kijken en de voedingslijst voor stomadragers te checken.

Auteur 
Bron 
 • De Nederlandse Stomavereniging
 • Stomaatje