3 tips voor een relaxter leven

Beter ontspannen en slapen: zo doe je dat!

ontspannen op bed
Getty Images

Al een paar weken ligt bij mij op het nachtkastje het boek Deep Relax van Eliane Bernhard. Ik heb het boek aangeschaft, omdat de eerste zin op de achterkant van het boek mij aanspreekt. Dat is deze zin: verlang je naar een blijvende oplossing voor je strijd met stress, vermoeidheid en fysieke uitdagingen? Een vraag die ik helaas volmondig met ja moet beantwoorden. Hoog tijd om aan de slag te gaan met boek en de bijbehorende app.

In het boek is Eliane Bernhard heel open over haar persoonlijke verhaal en durft zich heel kwetsbaar op te stellen. Mooi om te lezen! Het boek is vlot geschreven en leest heel makkelijk weg. Daarnaast geeft het je nieuwe inzichten. Elk hoofdstuk eindigt met een meditatie die je kunt vinden in de betaalde app. Er staan ook standaard drie gratis sessies op die je kunt proberen.

Welke inzichten het mij gaf die ik nog dagelijks toepas? Meerdere!

Dit zijn de belangrijkste drie:

1. Zet ontspanning bovenaan je to-dolijst

Simpel zou je denken, maar bij mij is het eerste wat ik vaak schrap in drukke tijden ontspanning.  Dat ga ik dus (nu echt) nooit meer doen. Ook stel ik mezelf daarbij de vragen: wat zorgt voor ontspanning en waarvan krijg ik meer energie? De wekelijkse borrel met collega's of de yogales? Dan ontspan ik toch meer van een uurtje oefeningen op de yogamat. Tip: blok deze tijd in je agenda en hou je aan deze afspraak met jezelf.

2. Dagelijks 30 minuten wandelen

In 'coronatijd' maakte ik dagelijks met de lunch een wandeling, want toen had ik er blijkbaar wel tijd voor. De dagelijkse wandeling schoot er snel bij in toen het 'gewone' leven weer op gang kwam. Sinds ik het boek van Eliane gelezen heb, maak ik er weer tijd voor. Soms met de wandelmeditatie die je erbij kan doen, maar meestal zonder omdat ik het prettiger vind in stilte (en zonder telefoon) door de natuur te wandelen.

3. Minder netflix, meer mediteren

Hoe lekker én makkelijk is het om aan het eind van de dag op de bank te ploffen en een serie of film te gaan kijken, maar fit of energiek word je er niet van. Ik had de gewoonte iedere avond voor het slapengaan nog even op de bank te gaan liggen (en vaak al in slaap te vallen). Mediteren of toch nog een wandeling maken? Pfff, daar had ik de puf niet voor hoor. De afgelopen weken doe ik het wel en ik slaap beter én voel me fitter.

De kern voor mij zit hem in tijd maken voor jezelf. Het lezen van Deep Relax maakte mij daar maar weer eens bewust van.

Nieuwsgierig geworden?

Eliane Bernhard is een expert op het gebied van mentale gezondheid en welzijn en medeoprichter van House of Deeprelax. Meer informatie over Bernhard en House of Deeprelax kun je vinden op de website: www.houseofdeeprelax.nl

Auteur