7 tips voor concentratie in de kantoortuin

Zo blijf je al die prikkels de baas

vrouw-kantoor
Getty Images

Door corona heb je lang thuisgewerkt, maar nu is het zover: je gaat weer naar kantoor. Terug naar de collega’s die je lang alleen via een beeldscherm hebt gezien. Maar ook: terug naar het rumoer van de kantoortuin. Hoe wapen je je tegen al die prikkels? Zeven tips waarmee het zeker lukt.

Pratende en lachende collega’s, overgaande telefoons en ratelende toetsenborden. In een kantoortuin is de rust meestal ver te zoeken. En als je eindelijk geconcentreerd aan het werk bent, verschijnt je manager aan je bureau met een vraag. Of die collega, die staat te popelen om zijn vakantieverhalen te vertellen. Door de lockdown ben je al die prikkels niet meer gewend. Geen wonder dat ze extra hard binnenkomen en je ’s avonds bekaf thuiskomt.

Telefonerende collega’s

Jouw telefonerende collega’s bezorgen je de meeste last. Dat komt omdat jij maar één kant van hun gesprek hoort. Telkens als je collega na een luisterstilte weer begint te praten, vat je brein dat op als de start van een gesprek. Jouw hersenen vinden nieuwe dingen erg interessant. Daarom is het onmogelijk die telefonerende collega te negeren.

Overprikkeld

Wie om de haverklap gestoord wordt, raakt gemakkelijk overprikkeld. Het kost je steeds meer moeite om je op je werk te blijven concentreren. Soms zou je heel hard 'sssssst' willen roepen, maar dat is niet erg aardig naar je collega’s. Gelukkig zijn er andere manieren om je zoveel mogelijk af te sluiten van de prikkels.

Tips voor concentratie in de kantoortuin

1. 'Ik ben druk'

Straal uit dat je druk bezig bent. Hou je blik op je beeldscherm en negeer wat er om je heen gebeurt. Met die lichaamstaal van opperste concentratie zullen collega’s je niet snel storen.

2. Kom ter zake

Er staat toch een collega aan je bureau. Vraag niet hoe het met hem of haar gaat, maar stel de vraag: 'Wat kan ik voor je doen?' Op die manier ben je vriendelijk en behulpzaam, maar laat je weinig ruimte voor koetjes en kalfjes. Dat kletspraatje komt later wel weer.

3. Introduceer concentratie-uren

Spreek met je collega’s 'concentratie-uren' af op vaste tijden. Bijvoorbeeld: elke werkdag tussen 9 en 11 uur en tussen 14 en 16 uur. Tijdens die uren stoor je elkaar in principe niet en kan iedereen flink doorwerken.

4. Gebruik een koptelefoon

Met een koptelefoon of oortjes sluit je je af voor de geluiden van je collega’s. Extra voordeel: als zij zien dat jij gefocust probeert te werken, zullen ze je minder snel storen. Kies wel de juiste muziek om naar te luisteren. Zang leidt tijdens denkwerk net zo af als het gepraat van je collega’s. Instrumentale nummers, zoals elektronische muziek, werken het best. Uit onderzoek blijkt dat vooral barokmuziek jouw productiviteit verhoogt. Luister bij voorkeur naar muziek die je al kent. Bij onbekende deuntjes heb je de neiging met meer aandacht te luisteren.

5. Voer een 'koptelefoon-etiquette' in

Natuurlijk is het niet de bedoeling dat jij en je collega’s de hele dag met een koptelefoon op werken. Sociaal contact en mogelijkheden tot overleg blijven belangrijk. Stel daarom een 'koptelefoon-etiquette' op. Hierin maken jullie een aantal afspraken. Bijvoorbeeld: gebruik de koptelefoon alleen als je je echt moet concentreren. Zorg dat anderen de muziek niet horen. Heeft iemand een koptelefoon op? Zoek dan alleen contact als het echt noodzakelijk is.

6. Let op je energie

Als je fit en uitgerust bent, kun je de prikkels op kantoor beter aan. Ook concentreer je je dan gemakkelijker. Ga daarom een uurtje vroeger naar bed dan je gewend bent. En maak een wandeling in de lunchpauze. Die geeft je de boost die nodig is om er in de middag weer tegenaan te gaan.

7. Zorg voor een vrolijke noot

Moet je je collega’s toch af en toe vermanend toespreken omdat ze te luidruchtig zijn? Doe het vriendelijk en met humor. Zo hou je de sfeer goed.

Auteur