zondag, 14 augustus 2022

ASMR: ontspannen door gefluister en geknisper

Goed slapen door fluistervideo's

Er is een nieuwe trend op het gebied van ontspanning: ASMR, wat staat voor Autonomous Sensory Meridian Response. Je zou er zo ontspannen van worden, dat je er in slaap van valt. Wat is ASMR precies en is het echt zo rustgevend?

ASMR is een aangenaam warm en tintelend gevoel dat je kunt ervaren wanneer bijvoorbeeld iemand lichtjes over je rug wrijft, of aan je haar zit. ASMR is eigenlijk niets nieuws, maar krijgt steeds meer bekendheid door speciale fluistervideo's en -podcasts. Door te luisteren naar geluiden van gefluister, geknisper, getik of het borstelen van haren, kun je het aangename gevoel opwekken.

Orgasme van het brein

Het gevoel dat ASMR kan veroorzaken, begint bij de kruin van het hoofd en verspreidt zich over de rest van het lichaam. Dit kan zo prettig zijn dat het zelfs wordt beschreven als een 'orgasme van het brein'.

Maar wat gebeurt er nu precies in het brein? Volgens dr. Craig Richard van de Shenandoah Universiteit - die veel onderzoek doet naar ASMR en er ook een boek over geschreven heeft - worden verschillende hersengebieden geactiveerd tijdens ASMR. Deze gebieden kun je vergelijken met hersengebieden die geactiveerd zijn tijdens bijvoorbeeld knuffelen of het luisteren van muziek.

ASMR door je ouders

Patroonherkenning speelt ook een belangrijke rol: vanaf jongs af aan kun je al ASMR ervaren door interactie met (voornamelijk) je ouders. Dr. Richard beweert zelfs dat ASMR gebaseerd is op de invloed van de ouders. Dat is waarschijnlijk ook de reden waarom in veel ASMR-video's zorgzame blikken en zachte geluiden te zien en te horen zijn. Ons brein herkent dan het patroon van iemand met zacht en geruststellend gefluister, wat de meeste mensen ontspannend vinden. 

Goed voor lichaam en geest

Recent onderzoek van de Universiteit van Sheffield laat zien dat ASMR heel goed voor je lichaam en geest is. Zo hebben mensen die ASMR ervaren een lagere hartslag en positievere emoties, waaronder een opgewekt gevoel, ontspanning en sociale verbondenheid, dan mensen die dit niet ervaren.

ASMR: (helaas) niet voor iedereen

Hoewel ASMR dus goed voor je gezondheid is, ervaart niet iedereen ASMR. De ene is er gevoeliger voor dan de ander. Ook kan niet iedereen dat gefluister, gekriebel en geknisper waarderen. Daar is (nog) geen concrete verklaring voor, maar onderzoekers van de Universiteit van Winnipeg hebben wel een vermoeden. Volgens hen heeft het met het 'defaultnetwerk' - ook wel het 'terugvalnetwerk' genoemd - te maken: een netwerk van hersengebieden dat vooral actief is in een rusttoestand, zoals tijdens het dagdromen. Dit netwerk ziet er bij mensen die ASMR ervaren anders uit dan bij mensen die dit niet ervaren.  

ASMR-video's

De vraag of je gevoelig bent voor ASMR en je erdoor kan ontspannen, is dan ook heel persoonlijk. Benieuwd wat het met jou doet? Bekijk dan een van deze ASMR-video's: