Boekrecensie: Wees eens lief voor jezelf

Je eigen weg naar veerkracht en zelfcompassie

Getty Images

Dit is geen handleiding om van negatieve gevoelens af e komen, maar juist een gids om ze te vinden. In Wees eens lief voor jezelf belooft de Finse psycho- en relatietherapeut Maaret Kallio geen kant-en-klaar geluk, maar wel handvaten waarmee je kunt werken aan een sterkere en duurzamere versie van jezelf.

Wees eens lief voor jezelf is een Scandinavische bestseller uit het land met de gelukkigste inwoners ter wereld – en dat land is Finland. Maaret Kallio pleit voor het voelen van alle emoties die bij het leven horen: blijdschap, enthousiasme, teleurstelling, verdriet… Volgens haar is dit de enige manier om geluk te vinden. Door je eigen leven onder de loep te nemen, zul je zien wat jou gelukt brengt. Lief zijn voor jezelf: vanuit daar kun je een zingevend leven leiden, benadrukt Kallio.

Hulp bij emotionele gebeurtenissen

In het boek begeleidt de schrijver je door emotionele gebeurtenissen in je leven. Ze helpt je bij het observeren van je eigen gevoelens en om, indien nodig, hier op een nieuwe manier naar te kijken. Door middel van anekdotes, opdrachten en quotes vult Kallio het boek met wijsheid en concrete handvaten die je zullen ondersteunen.

In de teksten, die prettig leesbaar en verhelderend zijn geschreven, is wel enige sprake van langdradigheid en soms zelfs herhaling. Dat kan irriteren, maar het kan ook juist benadrukkend werken voor iemand die nog twijfelt over hoe om te gaan met bepaalde sociale situaties en de emoties die daarbij horen.

Aan het werk

Wees eens lief voor jezelf is echter geen boek waarbij je leven een succesverhaal wordt na het lezen. Je zult het echt zelf moeten doen. Je leert niet om nog sterker en onafhankelijker te zijn, maar om juist te luisteren naar je eigen behoeftes. Kallio zegt hier zelf over dat je niet verlost wordt van alle pijn, maar dat het boek je zal helpen te navigeren in het donker. Je krijgt geen simpele antwoorden, maar vragen die je in de juiste richting wijzen.

Maaret Kallio is psychotherapeut, relatietherapeut, mindfulnesscoach en schrijver. Ze schreef al meer dan tien boeken over verschillende onderwerpen, van zelfcompassie tot de ontwikkeling van het kind. Ze heeft daarnaast een wekelijkse column in de grootste Finse krant.

Auteur 
  • Miriam Groot