Hoe kom ik van dat boeren af?

Vrouw kijkt zorgelijk naar buiten
Getty Images

Joris Bartstra, arts en journalist, beantwoordt lezersvragen. Deze keer de vraag: ik, een vrouw, 70 jaar, moet enorm boeren als  ik ‘s ochtends opsta. Het is echt niet normaal meer. Overdag heb ik er ook regelmatig last van. Hoe komt dit en wat doe ik ertegen?

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma.

Bij aanvallen van extreem veel boeren komt de lucht meestal niet uit de maag, maar doe je iets verkeerd met de ademhaling. Je zuigt lucht in je slokdarm, die je er vervolgens weer uitdrukt.

Dit ademhalingsprobleem is een beetje te vergelijken met hyperventileren; je gaat het doen als je psychische spanning ervaart en de gevoelens die het oproept bezorgen je weer extra spanning: een vicieuze cirkel. Bij hyperventileren krijg je tintelende handen en trillende spieren. Het ‘lucht happen’, waar ik u van verdenk, geeft een vervelend gevoel in de maag en borstkas.

Stressklachten zijn vaak het ergst in de ochtend omdat je dan relatief veel stresshormonen aanmaakt om de slaap te verdrijven. Veel mensen herkennen hun spanningsklachten­ niet (alleen de lichamelijke gevolgen) omdat ze denken: ik heb niets om zorgen over te maken. Dat hoeft dus niet: spanningsklachten onderhouden zichzelf.

Terug naar het boeren: afleiding helpt bij dit probleem en erop letten maakt het erger. Er is onderzoek verricht waarbij behandeling door een logopedist effectief bleek. Je doet namelijk hetzelfde als wat mensen bij wie het strottenhoofd verwijderd is – meestal vanwege kanker – moeten leren: namelijk praten via je slokdarm. U moet dit juist afleren. Hebt u nog andere klachten, zoals slikproblemen, pijn, zuurbranden, vermagering of opboeren van maaginhoud, dan is er wat anders aan de hand, wat sowieso moet worden onderzocht.

Wilt u ook een vraag stellen aan dokter Joris Bartstra?

Klik dan hier. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als uw vraag ook voor anderen interessant is, zal Joris deze beantwoorden en publiceren in het tijdschrift Plus Magazine.