woensdag, 21 april 2021

Net getest: hot yoga

40 graden door infraroodpanelen

De enige keer dat ik aan yoga heb gedaan, is thuis voor de televisie. Maar nog nooit in een yogastudio. Ik moet ook eerlijk bekennen dat yoga uit mijn comfortzone ligt, omdat ik altijd het idee heb gehad dat je er super lenig voor moet zijn. Maar voor Gezondheidsnet wil ik wel een keer uit mijn veilige bubbel stappen en kennismaken met een 'hete' versie van yoga.

Het is een koude herfstdag, wanneer ik in mijn lange sportlegging en sportshirt aankom bij yogastudio Spirit of Yoga in Apeldoorn. Na mijn jas te hebben opgehangen, loop ik de krakende houten trap op en word ik (samen met een paar andere dames) begeleid naar een kleine zaal. Deze is door middel van infraroodpanelen verwarmt tot wel 40 graden. 

De hitte is even een klap in je gezicht, maar het wendt redelijk snel. De zaal druppelt langzaam vol en ik hoor vrouwen met elkaar kletsen. De meesten doen al langer aan yoga en volgen uit nieuwsgierigheid deze introductieles. Ik, als yoga-groentje, heb geen idee wat ik moet verwachten. 

Houdingen 

Wanneer iedereen binnen is vraagt yoga-instructrice Bianca Visser ons om op de matjes te gaan liggen. We beginnen met wat makkelijke yoga-houdingen, die worden afgewisseld met wat moeilijkere. Als gevorderde yogi’s bepaalde oefeningen te makkelijk vinden, geeft Bianca aanwijzingen om te verdiepen. Een aantal van die gevordere oefeningen - zoals de Halasana, waarbij de benen omhoog gehesen worden en achter op de grond worden neergezet - zijn (nog) niet voor mij weggelegd.

Tijdens de les vertelt de instructrice waarom hot yoga zo goed voor je is. ‘Het heeft een ontgiftende en therapeutische werking. Veel van de houdingen masseren het lymfestelsel en helpen om infecties, bacteriën en toxines te elimineren. Door de houdingen bouw je spierkracht en flexibiliteit op. Stramme en stijve spieren worden soepeler, waardoor je lichaam beter in evenwicht is. Door de bewegingen worden je botten en aanhechtingen geactiveerd en verminder je de klachten die gepaard gaan bij jicht, fibromyalgie, artritis en reuma.’

Zweten

Ik voel een druppel van van mijn voorhoofd, over mijn neus, richting mijn kin lopen. Het is warm in de zaal en ik zweet, maar het is niet benauwd. ‘De warmte van het infrarood kun je vergelijken met de zon', legt Bianca uit. 'Hierdoor wordt er meer endorfine aangemaakt, dat een positieve werking heeft op je gemoedstoestand. Als je regelmatig hot yoga doet voel je je energieker en frisser Je krijgt er ook een glanzende huid van.’

Tevreden

Na een hele reeks houdingen, sluiten we de les af met wat ontspanningsoefeningen. Terwijl ik op het matje lig, kijk ik tevreden terug op de les. Ik heb geen enkel moment het idee gehad dat ik iets niet kon. Hot yoga schijnt ook makkelijker te zijn dan reguliere. Dit komt doordat je spieren extra soepel worden door warmte. 

Ik merk na één les al verschil. Naast dat ik de volgende dag spierpijn in mijn zij en armen heb, voel ik mij redelijk ontspannen. Ik heb lekker geslapen en voel mij energiek. Misschien dat ik binnenkort nog wel een keer een les ga volgen.

Meer informatie over hot yoga bij Spirit of Yoga vind je op www.spiritofyoga.nl