Overwerken slecht voor gezondheid en gezin

Getty Images

Nog snel even een mailtje in de avond, een belletje in het weekend of tijdens het ontbijt al je agenda doornemen. Het lijkt zo onschuldig, maar de impact is groter dan je denkt.

Uit onderzoek van Kantar Public in opdracht van een grote zorgverzekeraar, blijkt dat Nederlandse medewerkers gemiddeld 3 uur per week overwerken. Bijna de helft heeft hier last van in zijn of haar privéleven. Vaak uit zich dit in een ongezonde leefstijl: mensen gaan minder sporten, ongezonder eten en slechter slapen. Daarnaast heeft overwerken ook een negatieve impact op het sociaal leven. 39 procent voelt zich schuldig richting zijn of haar partner en/of directe omgeving als ze vanwege werk niet meekunnen naar een verjaardag of borrel.

Verklaring

Ondanks dat overwerken slecht is, kan dr. Jorcho van Vlijmen het wel verklaren. “Je werk is een middel voor een rijker, interessanter en zinvol leven. We zoeken steeds bewuster naar een zinvolle baan en ontlenen onze identiteit zelfs aan ons werk. Het is dan ook niet zo gek dat we nét dat stukje harder rennen of meer geven dan gevraagd. Niet per se voor de baas, maar omdat we ons nuttig en goed willen voelen. Mede dankzij onze smartphones, voelt overwerken normaal, maar we vergeten soms de impact die het heeft op ons gezins- of privéleven dat minstens zo belangrijk voor ons is."

Gevolg voor kinderen

Overwerken zorgt er voor dat vier op de tien werkenden ouders sneller boos wordt op de kinderen. Bijna de helft van de ondervraagden voelt zich schuldig tegenover de kinderen als hij of zij weer laat thuiskomt of een voetbalwedstrijd moet missen. Hierdoor hebben zij ook het idee dat ze te kort schieten als ouder. Bijna de helft van de leidinggevenden draagt bij aan dit schuldgevoel. Zij verwachten dat ‘verloren’ werktijd later wordt ingehaald als medewerkers eerder naar huis moeten vanwege een ziek kind.

 

Auteur 
Bron 
  • Zilveren Kruis