vrijdag, 12 augustus 2022

Waarom het hebben van huisdieren gezond is

Minder stress, meer geluk

Heb je een hond of kat? Dan zorgen ze waarschijnlijk al voor veel plezier, maar het blijkt ook nog eens goed voor je te zijn. Vijf redenen waarom het hebben van huisdieren gezond is.

1. Je hebt minder stress

Na een drukke werkdag is het goed om je hond of kat even lekker te knuffelen of te aaien. Door het contact met je huisdier maak je namelijk het gelukshormoon oxytocine aan: dit hormoon zorgt ervoor dat je je vrolijker en meer ontspannen voelt. Tegelijkertijd verlaagt het gehalte aan stresshormoon cortisol in je bloed, waardoor je minder stress ervaart. 

2. Je bent gelukkiger

Gelukkige mensen zijn gezonder dan eenzame mensen. Eenzaamheid kan namelijk een negatieve uitwerking hebben op ons lichaam, met ziektes als gevolg. Uit onderzoek blijkt dat volwassenen met een huisdier 36 procent minder eenzaam zijn dan mensen zonder huisdier. 

3. Je hebt een lager risico op een hartaanval

Heb jij een hond? Dan hebben we goed nieuws voor je: uit onderzoek blijkt dat hondenbezitters een lager risico hebben op een hartaanval. Uit de studie blijkt dat mensen die alleen woonden samen met een hond 36 procent minder risico hebben om te overlijden als gevolg van hart- en vaatziekten, vergeleken met alleenstaanden zonder huisdier.

De kans op een hartaanval blijkt ook 11 procent lager te zijn. Het zorgt namelijk voor een lagere bloeddruk en minder cholesterol en triglyceriden (een vetsoort) in het bloed. Als je de gelukkige eigenaar bent van een hond of kat, dan beweeg je waarschijnlijk ook nog eens meer dan je zonder huisdier zou doen. Dit speelt ook zeker een rol. 

4. Je bent actiever

De gemiddelde Nederlander zit bijna negen uur per dag. Zonde, want beweging is hartstikke goed voor je. Zo verlaagt het je bloeddruk en vermindert het risico op hart- en vaatziekten. Als je huisdieren hebt, dan verzorg je ze en ga je met ze spelen en wandelen, zeker wanneer je honden of andere (huis)dieren hebt. Op deze manier verbrand je al snel aardig wat kilocalorieën, zonder dat je daar misschien bewust van bent. Honden zijn helemaal ideaal, want als je in een bos of park wandelt, dan krijg je meteen een frisse neus. En dit levert ook weer gezondheidswinst op: je maakt de nodige vitamine D aan en het is goed voor je geest! 

5. Je krijgt meer zelfvertrouwen 

Als je met je hond op puppycursus bent geweest - of 'm zelf hebt getraind - dan herken je vast wel dat blije gevoel als je hond (eindelijk) goed naar je luistert en jullie op een fijne manier met elkaar om kunnen gaan. Niet alleen jouw zelfvertrouwen groeit door deze kleine successen, maar ook die van je hond. Dit geldt ook voor kinderen: als zij voor hun huisdier zorgen en zien dat het daardoor goed met het dier gaat, dan geeft dat hen meer zelfvertrouwen. 

Bron(nen):
Trefwoorden: