Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
vrijdag, 23 juni 2017

Hoe verwijder je een teek?

Wat te doen als een teek je heeft beetgenomen

Een achtpotig, spinachtig diertje dat zich bevindt in bomen, struiken en het gras. Wachtend op mens of dier, om van hun bloed te kunnen genieten. Het gaat hier over de teek. Een in principe ongevaarlijk diertje, dat echter wel gevaarlijke ziektes kan overbrengen. Hoe voorkom je een tekenbeet? En hoe verwijder je een teek, als je toch gebeten bent?

Een tekenbeet voorkomen, hoe doe je dat? De meeste tekenbeten loop je 's zomers op tijdens het tuinieren of het maken van een wandeling in de natuur. Als het warm is dus, en als je met onbedekte lichaamsdelen rondloopt.

Kleed je goed

Een paar eenvoudige maatregelen kunnen een beet van een teek voorkomen:

 • Maak je een natuurwandeling, blijf dan op de paden en vermijd contact met grassen, struiken en verdere begroeiing.
 • Gaat dat je te ver en wil je echt lekker door struiken banjeren, zorg dan in elk geval voor goed sluitende kleding.
 • Doe je broekspijpen in je sokken, draag geen korte broek en zet een pet op.
 • Wat daarnaast ook kan helpen, is het inspuiten van je kleding met een insectenwerend middel met de stof DEET.

Erg belangrijk is om jezelf 's zomers goed te controleren op tekenbeten, bijvoorbeeld iedere avond, en zeker elke keer nadat je in de natuur geweest bent.

Let dan in het bijzonder op kinderen, met hun speelse gedrag hebben ze zo een beet opgelopen, bijvoorbeeld op hun hoofd. In het algemeen hebben teken een voorkeur voor huidplooien, zoals de lies, maar ze kunnen overal op het lichaam voorkomen.

Zo snel mogelijk verwijderen

Heeft een teek je toch beetgenomen, verwijder hem dan zo snel mogelijk, liefst binnen 24 uur. Je kunt hiervoor naar de huisarts, maar zelf doen is ook geen probleem.

Doe het wel voorzichtig en rustig. Ga niet lopen rukken, trekken, draaien of knijpen in de teek. Dan loop je het risico dat de teek zijn maag leegt in je bloed, met alle mogelijke besmettingsgevaren van dien. Ga ook niet aan de gang met olie, zalfjes, vuur of alcohol, ook hiermee vergroot je het besmettingsgevaar alleen maar.

Wat moet ik doen na een tekenbeet?

 • Verwijder de teek zo snel mogelijk. Dit is het allerbelangrijkste.
  Het is niet nodig om alcohol, jodium, olie of andere middelen te gebruiken voordat je de teek verwijdert. Dit heeft geen effect op het verwijderen.
 • Neem een puntig pincet waarmee je de teek goed bij de kop kunt vastpakken (laat het lichaam van de teek altijd met rust). Er zijn ook speciale tekentangen te koop om teken te verwijderen, bijvoorbeeld bij de drogist of apotheek. Lees altijd de gebruiksaanwijzing van het product goed door.
 • Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid bij de kop beet en trek hem er langzaam uit, zonder te draaien (tenzij anders vermeld in de handleiding van het product). Als er een stukje van de monddelen van de teek in de huid achterblijft, is dat ongevaarlijk. Dat komt er vanzelf weer uit, net als bij een splinter.
 • Ontsmet het beetwondje met 70 procent alcohol of jodium.
 • Noteer de datum waarop en de plek op het lichaam waar je gebeten bent in je agenda.

Ziekte van Lyme?

Heb je de teek goed en snel verwijderd, dan is de kans dat je ziek wordt erg klein. Bovendien, ter geruststelling, lang niet elke tekenbeet betekent automatisch de ziekte van Lyme. Let goed op of je in de weken na de beet een rode ring rond de plek van de beet krijgt. Ook griepachtige verschijnselen kunnen duiden op Lyme. Is dat het geval? Raadpleeg dan je huisarts!

Bron(nen):

Reactie toevoegen

10 Comments

Door Maria (niet gecontroleerd) op di, 04/04/2017 - 11:53

Ik vind de Tekenlepel heel handig en zelfs voor hele kleine teken: zie www.teekweg.nl daar staat ook een you tube filmpje hoe je hem moet gebruiken.

Door A.Vossen (niet gecontroleerd) op za, 07/09/2016 - 16:30

Een prima manier om een teek te verwijderen is de volgende:
neem een wattenstokje en maak het uiteinde vochtig met wat olie (ik neem babyolie of olijfolie). Draai dan TEGEN DE KLOK IN rondom de teek, hem net rakend. De teek laat onbeschadigd los en blijft hangen aan het wattenuiteinde. Soms moet je heel wat rondjes draaien, maar uiteindelijk lukt het altijd. Ik spreek uit ervaring. Van een tekentang word ik altijd nerveus, bang dat het niet lukt, bang dat ik de teek kapot maak. Deze methode zag ik ooit op YouTube; het is veilig, eenvoudig en effectief! En een wattenstokje met een in olie gedoopte punt is gemakkelijk mee te nemen.

Door jank (niet gecontroleerd) op di, 05/03/2016 - 09:10

Door beroepsmatig veel in de natuur te zijn heb ik nogal een last van teken.
De volgende manier van verwijderen is zeer doeltreffend en uiterst eenvoudig
Zet je duim met enige druk op een redelijk volwassen teek die in je huid zit.
Draai dan linksom zodanig dat de teek linksom mee beweegt.
Herhaal dit draaien enige malen.
De teek laat nu in zijn geheel zonder vervuiling vanzelf los.
Probeer het maar eens.
Ik heb in ieder geval nog nooit nadelige gevolgen gehad.
Jan Koehler

Door Dirk (niet gecontroleerd) op do, 04/28/2016 - 15:54

Ik heb een tekenkaart gebruikt zowel bij mezelf maar ook bij mij hond.

Voordeel is dat je hem niet kapot knijpt.

Via http://www.tekenkaartnederland.nl/ zijn deze kaarten te koop.

Door Trieneke (niet gecontroleerd) op wo, 03/26/2014 - 17:27

Heb in 1995 een tekenbeet gehad, geen kring of andere bijzonderheden gehad, verder geen aandacht aan besteed. Na vier jaar de eerste vermoeidheidsklachten en uiteindelijk is na 18 jaar de chronische ziekte van Lyme vastgesteld. Een jarenlange zoektocht naar wat er met me aan de hand was. En nu hoop ik op een behandeling die me kan helpen om weer wat levenskwaliteit terug te kunnen krijgen.

Door Corrie (niet gecontroleerd) op di, 03/18/2014 - 15:07

Twee jaar geleden heb ik op de Gezondheidsbeurs een tekenpasje gekocht bij de lymevereniging. Het ziet er nu als een pincet uit, maar werkt hetzelfde als het pasje. Het is te vinden op www.enetorpet.nl.

Door Lenie (niet gecontroleerd) op di, 03/18/2014 - 08:02

Jammer dat er niet vermeld wordt dat je ook op 'griep' verschijnselen en/of andere lichamelijke klachten moet letten na verwijderen van teek. Er verschijnt nml. lang niet altijd een rode ring bij besmetting door teek.

Door lenie (niet gecontroleerd) op di, 03/18/2014 - 07:58

Dat verhaal klopt niet, is een Hoax.

Door Jan (niet gecontroleerd) op ma, 02/10/2014 - 15:21

Poosje terug gelezen dat je een teek het beste verwijderd door een watje van vloeibare zeep te voorzien en dit zachtjes op de teek te deppen. Na korte tijd zal de teek zich aan het watje hechten.