Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
dinsdag, 30 mei 2017

Ziekte van Lyme? Wees er op tijd bij!

Hoe eerder behandelen hoe beter

Een tekenbeet kan leiden tot de ernstige ziekte van Lyme. Hoe vroeger je begint met behandelen, hoe beter.

Eerst maar wat geruststellende woorden. Lang niet elke tekenbeet betekent dat je automatisch de ziekte van Lyme krijgt. Ongeveer één op de vijf teken in Nederland is besmet met de zogeheten Borellia-bacterie, die tot Lyme kan leiden.

Teek verwijderen

En als je toevallig door een van de teken met de Borellia-bacterie wordt gebeten, dan nog heb je niet direct Lyme. Wel is het in dat geval belangrijk de teek binnen 24 uur te verwijderen.

Controleer jezelf en eventuele kinderen dus goed, vooral in de zomermaanden als je buiten actief bent geweest. Teken komen vooral voor in bomen, gras en struiken.

Mensen kunnen elkaar niet besmetten. Ook huisdieren kunnen ziek worden na een tekenbeet, maar de ziekte wordt niet overgedragen van (huis)dier en mens.

Grote rode kring

De meeste mensen krijgen helemaal geen klachten na een tekenbeet. Ook als er een klein rood plekje ontstaat, is er geen reden voor paniek.

Maar als na een tekenbeet een rode cirkel ontstaat rond de plaats van de beet of wanneer er andere gezondheidsklachten, zoals griepachtige verschijnselen, heftige pijn aan een arm of been, pijnlijke, gezwollen gewrichten of de neiging tot flauwvallen ontstaan, dan moet je direct contact opnemen met de huisarts. Een beet in combinatie met een grote rode kring betekent vrijwel zeker Lyme.

Naar je huisarts gaan is nodig, omdat hij je de beste behandeling kan voorschrijven. Probeer altijd de datum van de beet te noteren en die aan de huisarts door te geven. De behandeling van de ziekte van Lyme bestaat uit een antibioticakuur van 2 tot maximaal 4 weken, en zou in vrijwel alle gevallen tot genezing moeten leiden.

Ernstige gevolgen

De ziekte van Lyme kan ernstige gevolgen hebben als je er niet op tijd bij bent. In een vergevorderd stadium, als de bacterie via de bloedbaan je organen is binnengedrongen, kan de ziekte aanleiding geven tot ernstige complicaties, zoals:

  • verschillende aandoeningen van het zenuwstelsel, zoals hersenvliesontsteking, hersenzenuwontsteking en ruggenmergzenuwontsteking;
  • gewrichtsaandoeningen en hartaandoeningen, zoals een hartritmestoornissen;
  • huidaandoeningen. 

Een onbehandelde infectie kan chronisch worden, waarbij de klachten langdurig zijn en wisselend voorkomen. De ene fase verminderen de klachten, de andere fase verergeren ze.

Reactie toevoegen

5 Comments

Door Jope (niet gecontroleerd) op zo, 09/13/2015 - 10:35

Niet alleen de teek schijnt de ziekte van Lyme te kunnen overbrengen. In Oostenrijk zijn er steekvliegen (horzels?)genaamd "Bremsen" die ook Lyme kunnen overbrengen. Op wikipedia vindt je latijnse benaming. De beet is pijnlijk! En laat een klein bloedplekje na. Misschien komt een biologische soortgenoot ook in Nederland voor. Dus niet alleen teken zijn de enige boosdoeners.

Door willemijn (niet gecontroleerd) op do, 07/09/2015 - 19:50

ik ben 3 jaar geleden gebeten door teek. antibiotica gehad. na jaar kwam ik voor klachten bij bio resonantie- en electro acupunctuur terecht.Zij meette lyme en borelia bacterie. erg geschrokken, word er nu nog op behandelend. de lyme is weg. borrelia steeks regelmatig de kop op, dan behandeld ze maar daar weer op en gaat het weer goed met mij. misschien is dit iets voor jou ? ik weet niet hoe het nu met je is, lees nu pas je bericht. sterkte

Door Ylva (niet gecontroleerd) op zo, 09/21/2014 - 12:15

Ben op mijn 8e in 2005 gebeten ook niet wetende dat het een teek was en er af gepulkt. Na terugkomst van vakantie meteen klachten van hoofdpijn, gewrichtspijn en vermoeidheid. Na een aantal weken pas verscheen de rode kring. Hiervoor toen 2 weken met antibiotica pillen behandeld. klachten bleven hierna verschijnen. na ongeveer twee jaar terug naar de arts met verergerde klachten. Na ongeloof toch weer een antibiotica kuurtje van twee weken gekregen. In 2011 verergerde de klachten weer dus eerst naar de huisarts maar die vertelde me dat ik me aanstelde en dat het geen Lyme meer kon zijn.
Wij toch naar mn arts in het ziekenhuis gegaan waarna ik een ruggenprik kreeg en ze hersenvocht eruit haalde om te kijken of het in me zenuwen zit. Dit bleek zo te zijn. Antibiotica kuur gekregen van 3 weken doormiddel van een infuus.
Nu drie jaar later weer meer klachten, dus ben benieuwd wat er gaat volgen...

Door hendrika (niet gecontroleerd) op zo, 09/21/2014 - 00:32

Sinds een half jaar gebruik ik cats claw. Ik voel me veel beter.

Door frank (niet gecontroleerd) op za, 08/23/2014 - 23:23

ik ben zelf gebeten in 2011 dooe een teek maar niet wetend wat het was heb ik hem er af gebulkt nu ben ik erg slecht kan haast niet meer lopen elke dag een heel hard gesuis in me hoofd spieren en handen verkrampen benauwd elke keer grieperig en heel veel hoesten en aan me keel lijk het wel of ze heel de dag me keel dicht knijpen en alles doet me zeer rug botten ga zo maar door leg meer op me bed dat ik buiten kom en die moeheid ik had al een moeiheid syndroom van bestralling en ik heb het gevoel dat ik me laatse dagen in ga wat te doen en wat doen ze er in nederland aan ik wel echt geen lembaalfunctie hebben me rug is al zwaar beschadigd in een pijnkliniek woon zelf in rotterdam en kan me eigen niet meer vervoeren bloed is al onderzocht niks in te zien groetjes een ver gevorderde lympatient