maandag, 29 november 2021

'Tomaten kunnen helpen tegen prostaatkanker'

De stof lycopeen die in tomaten zit, remt de groei van kankercellen en kan ze zelfs vernietigen. Dit melden wetenschappers van de University of Portsmouth.

Lycopeen

is de stof die tomaten hun rode kleur geeft. Het zit in verschillende groenten en fruit, maar in tomaten is de concentratie het hoogst. Tomatensaus en andere tomatenproducten zijn waarschijnlijk effectieven dan de rauwe groenten. Bij bij het koken gaan de celwanden in de tomaat kapot, waardoor er meer lycopeen vrijkomt.

Prostaatkanker
Tijdens laboratoriumexperimenten bleek dat lycopeen de groei en verspreiding van prostaatkanker afremt door de bloedtoevoer naar de kankercellen te verstoren. Het effect van lycopeen is alleen aangetoond in reageerbuisjes, nog niet in het menselijk lichaam. Bovendien onderzoeken de wetenschappers nog welk tomatenras het beste werkt.

"Er is meer onderzoek nodig om onze bevindingen te bevestigen, maar het bewijs dat we in het lab gevonden hebben is duidelijk. Het is mogelijk om het mechanisme dat kankercellen gebruiken om te groeien te onderscheppen met een hoeveelheid lycopeen die je binnenkrijgt door genoeg gekookte tomaten te eten. Maar we weten niet of het in het lichaam ook werkt", zegt Mridula Chopra.

Trefwoorden:
Bron(nen):