Lachende mensen lijken jonger

Getty Images

BAARN - Je gezichtsuitdrukking bepaalt mede hoe goed mensen je leeftijd kunnen inschatten. Mensen die lachen worden gemiddeld twee jaar jonger geschat.

Als mensen naar een foto met een lachend gezicht kijken, denken ze dat degene op de foto jonger is dan wanneer dezelfde persoon met een neutrale of boze uitdrukking op de foto staat.

Misleidend
Foto’s van vrolijke mensen zijn mogelijk misleidend omdat je niet goed kunt zien of rimpels rond de mond en ogen veroorzaakt worden door de leeftijd of door het lachen. Bovendien maakt lachen mensen aantrekkelijker.

Onderzoek
In het onderzoek bekeken 154 deelnemers van allerlei leeftijden foto’s van 171 mensen in een boze, bange, walgende, vrolijke, verdrietige en neutrale versie. In totaal schatten ze de leeftijd in van 2052 gefotografeerde gezichtsuitdrukkingen. Bij de neutrale gezichten werd de leeftijd het best geschat. Lachende of vrolijke gezichten werden gemiddeld twee jaar jonger geschat.

Leeftijd deelnemers
Ook de leeftijd van de deelnemers speelde een rol. Over het algemeen werd de leeftijd van oudere mensen slechter ingeschat dan die van jongere mensen. Hoe ouder de deelnemers zelf waren, hoe moeilijker ze het vonden om de juiste leeftijden te schatten. De deelnemers vonden het het het makkelijkst om de leeftijd te schatten van leeftijdsgenoten.

Bron 
  • WebMD