Strak en fit met wisseldouche

Goed voor huid, spieren en weerstand

Getty Images

Een vervelend broertje, huisgenoot of je 'lollige' partner heeft vast wel eens de warme kraan in de keuken opengedraaid om jou een koude douche te bezorgen. Een flauwe grap, maar met een pluspunt: van warm naar koud en viceversa is goed voor je lichaam. Niet alleen voor de huid, ook voor de spijsvertering, rug en spieren.

De wisseldouche helpt bij huidproblemen en werkt verfrissend. Door tijdens het douchen af en toe het warme water uit te draaien, 'schrikt' je lichaam en doet het zijn best om je zo snel mogelijk weer op te warmen. De oppervlakkige bloedvaten en de spieren trekken samen. De huid wordt hierdoor strakker en gezond van kleur.

De traditionele wisseldouche

Afwisselend warm en koud water over je huid laten stromen, helpt ook tegen cellulitis. Met alleen een hete douche verslapt je huid, maar een wisseldouche met lauw en koud water verbetert de bloedcirculatie. Opgehoopte vetkussentjes krijgen zo minder kans.

Een wisseldouche lijkt heel simpel: gewoon warm met koud water afwisselen. Toch heb je er allerlei varianten in. Bij de traditionele wisseldouche wissel je steeds van warm naar koud.

Je sluit altijd af met een koude douche, zodat de poriën worden gesloten. Voor de warme douche (ongeveer 15 seconden) kies je voor een temperatuur van 38°C-40°C. Daarna is het even de tanden op elkaar en draai je de thermostaat onder de 20°C voor minimaal 5 seconden.

De Schotse douche

Deze manier van douchen bestaat uit de herhaling van één tot drie minuten heet water en tien tot dertig seconden koud water. Het is vooral goed bij energiegebrek, chronische diarree, irritaties in de onderrug en hevige transpiratie.

Gelijk wisselende douche

Als je last hebt van spijsverteringsstoornissen en rugklachten, biedt de gelijk wisselende douche een uitkomst. Richt het water op de buik en wissel de koude en warme stralen voor een zelfde periode af.

Wat gebeurt er met je lichaam?

Als je een warme douche of warm bad neemt, gaat het bloed naar de uiteinden van je lichaam, de poriën in je huid gaan open staan en dieper in je lichaam is even iets minder bloed.

Met een koude douche komt er dieper in je lichaam meer bloed en aan de oppervlakte juist minder. Je schudt je lichaam wakker, waardoor allerlei spieren én je huid worden gestimuleerd.

Let op

Mensen met gezondheidsklachten aan hart of bloeddruk moeten eerst met hun (huis)arts overleggen of een wisseldouche daadwerkelijk goed voor ze is.

Wist je dat...

  • Een wisseldouche ook helpt om je weerstand te verhogen? Door regelmatig een wisseldouche te nemen, raak je gewend aan temperatuurverschillen. Zo krijgen verkoudheid en griep geen vrij spel!
  • De oude Grieken al verzot waren op wisseldouches? In elk badhuis was wel een dompelbad aanwezig. De Grieken zagen de wisseling van heet naar koud water als een verjongingskuur. Waarschijnlijk vanwege het verkwikkende gevoel dat je hebt na afloop van de wisseldouche.
Auteur