Zon veroorzaakt meeste huidveroudering

Getty Images

De zon is verantwoordelijk voor een groot deel van de zichtbare gezichtsveroudering. Uv-straling veroorzaakt meer dan 80 procent van de rimpels, pigmentvlekken en verminderde huidelasticiteit.

Dat stellen onderzoekers van onder andere het L'oreal Paris onderzoeks- en vernieuwingscentrum in het tijdschrift Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology. Ze bestudeerden de huid van 298 vrouwen tussen de 30 en 78 jaar. De helft van de vrouwen was zonaanbidder, de rest vermeed de zon zoveel mogelijk.

Allerlei verschillende factoren veranderen de huid, waaronder de zwaartekracht, het natuurlijke verouderingsproces, luchtvervuiling, voedingspatroon, tabak, ziekte en stress. In deze nieuwe studie keken de onderzoekers naar het specifieke effect van uv-straling op huidveroudering.

Onderzoek
Daarom bestudeerden dermatologen de huid van vrouwen, daarnaast keek ook nog een team van 12 experts naar foto's van de vrouwen. Tot slot beoordeelden vrijwilligers de gezichten van vrouwen en schatten zij de leeftijd.

Het onderzoek laat zien dat het effect van uv-straling toeneemt met de leeftijd. De kwaliteit van de huidstructuur is beduidend minder en het aantal rimpels duidelijk hoger bij 50-plussers die van de zon houden. Zij zien er ouder uit dan hun daadwerkelijke leeftijd. Vervolgens berekenden de onderzoekers het wat zij noemden 'zonschadepercentage' en concludeerden dan 80,3 procent van de huidveroudering wordt veroorzaakt door de zon.

Natuurlijk
Hoewel de resultaten een grote invloed van de zon laten zien, moeten we het effect van de zwaartekracht niet onderschatten. Dermatoloog Richard Warren van de University of Manchester - die niet betrokken was bij het onderzoek - legt uit dat het erg lastig is om een goed verschil te maken tussen intrinsieke (natuurlijke) veroudering van de huid en extrinsieke (omgeving) veroudering.

Dit betekent echter niet dat je de huid niet goed moet beschermen tegen de zon: "Zonnebrandcrèmes beschermen niet alleen tegen huidveroudering, maar verlagen ook het huidkankerrisico."

Auteur 
  • Annemieke Hoogland
Bron 
  • Daily Mail