Helpt een operatie met 'matje' tegen baarmoederverzakking?

baarmoeder-verzakking
Getty Images

Twaalf jaar terug ben ik geopereerd aan een verzakking van mijn baarmoeder en blaas. Na een half jaar werd dezelfde verzakking opnieuw vastgesteld. Bekkenbodemtherapie en een pessarium gaven weinig verbetering. Kan een operatie waarbij een implantaat wordt geplaatst soelaas bieden? Of zijn ‘matjes’ nog steeds omstreden?

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma.

Operaties bij verzakking zijn lastig: bij gemiddeld één op de drie operaties komen de klachten in zekere mate terug. Zo’n twintig jaar geleden werden speciale matjes van kunststof geïntroduceerd waarmee de kans op terugkomen van de verzakking veel kleiner bleek. Dat leidde ertoe dat ze op grote schaal werden toegepast. Later bleken ze ook veel complicaties te geven, waaronder het naar buiten komen van het matje in de vagina, en dat kon dus ook in de buikholte. Dat een dergelijk proces gepaard gaat met ontsteking en veel pijn is begrijpelijk.

Ook is begrijpelijk dat artsen in het begin niet zo goed wisten hoe ze de klachten moesten interpreteren. Als dan later bekend wordt dat er veel mis kan gaan met die matjes en dat de effecten op lange termijn slecht waren onderzocht, zorgt dat natuurlijk voor boosheid, met rechtszaken en ophef in de media.

Inmiddels zijn de matjes en operatietechnieken verbeterd en is er een beperkt aantal gynaecologen met veel ervaring die deze operaties nog uitvoeren. Dit gebeurt alleen als er al een operatie zonder matje is geprobeerd. Het wordt dus nog wel gedaan als het nodig is en met meer kennis van zaken. Maar misschien zijn er voor u ook andere operaties mogelijk, dat moet een gynaecoloog onderzoeken.

Wil jij ook een vraag stellen aan dokter Joris Bartstra?

Stel hier jouw vraag. Vergeet niet je naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als jouw vraag ook voor anderen interessant is, zal Joris deze beantwoorden en publiceren in het tijdschrift Plus Magazine.

Auteur