Waarom moet je vaker plassen als het koud is?

Pavlov-reactie of krimpende bloedvaten

Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: Waarom moet je eigenlijk vaker plassen als het koud is?

Je kent het vast wel: kom je buiten in de kou en hup meteen heb je het gevoel dat je moet plassen. Een gevoel dat ook kan opkomen wanneer je een koude supermarkt binnenloopt of met blote voeten op een koude vloer staat.

Pavlov-reactie

Jarenlang werd er gegist naar de reden van het meer plassen door kou, maar wetenschappelijk bewijs ontbrak. Het zou een Pavlov-reactie zijn of komen door krimpende bloedvaten. Onderzoekers van de KU Leuven denken achterhaald te hebben waarom de blaas samentrekt als mensen blootgesteld worden aan koude prikkels.

De Belgische wetenschappers hebben namelijk een zogenaamde moleculaire koude-sensor ontdekt die voor de plasreflex verantwoordelijk is. Deze ontdekking biedt perspectieven voor mensen met blaasproblemen en incontinentie. Want door deze koude-sensor stil te leggen, kan de plasreflex worden voorkomen.

Reflex

Het onderzoek, dat werd gedaan met proefdieren onder algehele narcose, liet zien dat er van een Pavlov-reactie geen sprake was. Maar eerder van een evolutionair bewaarde reflex.

Vervolgens gingen ze op zoek naar de werking van dit reflex. Een heel ingewikkeld verhaal, maar het blijkt te gaan om zogenaamde TRP-kanalen, die fungeren als moleculaire thermometers in het lichaam. De onderzoekers konden achterhalen dat een specifiek TRP-kanaal, TRPM8, verantwoordelijk is voor de plasreflex. Verder onderzoek moet uitwijzen of stoffen die de werking van TRPM8 afremmen ingezet kunnen worden bij mensen met blaasproblemen.

Volgens veel urologen is er echter nog niet genoeg wetenschappelijk bewijs verzameld over of de plasfrequentie echt wordt beïnvloed door kou. Het gevoel dat de blaas vaker geleegd moet worden, komt ook vaker voor bij mensen die al blaasproblemen hebben. Bij die mensen is de plasbuis namelijk al erg gevoelig. De blaas zal zich door de kou sowieso meer aanspannen. Hierdoor ontstaat sneller het gevoel dat deze vol is. Hoewel het probleem bij mannen en vrouwen voorkomt, hebben vrouwen na de overgang meer kans op deze klachten. Dit komt door de afname van het beschermende slijmvlies rondom de plasbuis.

Heb jij een goede vraag? Stuur ons een mail.

Auteur 
Bron 
  • Katholieke Universiteit Leuven