Waarom ril ik na het plassen?

Post-micturition convulsion syndrome

Man staat te plassen
Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: wat is toch die rilling aan het einde van een plassessie?

Ben je klaar met plassen en ervaar je een onwillekeurige rilling langs je ruggengraat? Of ervaar je dit terwijl je nog aan het plassen bent? Je bent niet de enige. Dit heet het post-micturition convulsion syndrome (PMCS), ook wel de post-pee shiver genoemd. Zo'n rilling na het plassen overkomt mannen, vrouwen en zelfs baby's. Wat de oorzaak van zo'n rilling is, is niet bekend en er is ook nooit een wetenschappelijke studie naar gedaan. Maar er bestaan wel twee hypotheses over waarom je rilt tijdens het plassen, gebaseerd op de link tussen de blaas en het zenuwstelsel.

Lees ook: dit zegt je urine over je gezondheid

Je zenuwstelsel bestaat uit twee hoofdsystemen; het sympatisch systeem dat betrokken is bij het ophouden van je urine en het parasympatisch systeem dat zorgt voor het loslaten ervan. Sommige wetenschappers vermoeden dat de rillingen het gevolg zijn van gemengde signalen in het zenuwstelsel. Een vreemde bijwerking van het plassen is namelijk dat ook je bloeddruk daalt. Als reactie hierop komen catecholamines vrij; stofjes die deze daling tegengaan. Om tegelijkertijd te kunnen plassen en de daling in bloeddruk te compenseren moeten verschillende onderdelen van het zenuwstelsel op hetzelfde moment in werking treden. Af en toe lijkt dit voor een storing te zorgen in het systeem waardoor we huiveren. Mannen staan vaak recht tijdens het plassen, wat de bloeddrukdaling versterkt. Dit is waarschijnlijk de reden dat de rillingen vaker voorkomen bij mannen dan bij vrouwen.

De tweede hypothese is dat het rillen komt door een plotselinge daling van de lichaamstemperatuur. Als we rillen dan betekent het immers vaak dat we het koud hebben. Voor het plassen trek je je warme kleding omlaag en tijdens het urineren verlaat een warme vloeistof je lichaam. De rilling zou dus te maken hebben met het feit dat je lichaam zichzelf wil opwarmen.

Hoe dan ook: het rillen tijdens of na het plassen is een normale lichaamsfunctie en niets om je zorgen over te maken.

Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.

Auteur 
Bron 
  • hln.be
  • Quest