maandag, 27 september 2021

'Vaginaflora' varieert

BAARN - De balans van microben in de vagina varieert bij sommige vrouwen enorm. Bij andere vrouwen blijft dit juist gelijk. Volgens wetenschappers hebben deze micro-organismen invloed op de vatbaarheid voor ziekten.

Wanneer de 'flora' in de vagina verandert, kan dus ook de vatbaarheid voor infecties en ziekten veranderen. Dat stellen de onderzoekers van de Maryland School of Medicine en de University of Idaho.

ZuurDe onderzoekers bestudeerden de micro-organismen (alle eencelligen waaronder bacteriën en schimmels) in de vagina van 32 vrouwen. Gezamenlijk dragen deze microben bij aan de gezondheid van de vrouw. Dit doen zij vooral door melkzuur te produceren. Hierdoor ontstaat een hoge zuurgraad in de vagina: een slechte leefomgeving voor ziektekiemen.

Individueel"Dit onderzoek vormt de basis voor het ontwikkelende veld van persoonlijke geneeskunde", vertelt onderzoeker Albert Reece. "Dat is echt de toekomst van de patiëntenzorg: op maat gemaakt." Jacques Ravel vult hem aan: "Het grootste deel van de behandelingen gaat er van uit dat alle vrouwen hetzelfde zijn en ook gelijk zullen reageren op een behandeling. Dit onderzoek laat zien dat niet alleen vrouwen verschillen, maar dat ook de microben in de vagina van de vrouw kunnen veranderen over tijd."

BehandelingReece en Ravel hebben de hoop dat een beter begrip van de micro-organismen in de vagina zal leiden tot een betere behandeling van bijvoorbeeld bacteriële vaginose, een veelvoorkomende aandoening waarbij het evenwicht van de vaginabacteriën is verstoord. De onderzoekers gaan door met hun werk. Ze verwachten dat artsen niet direct met hun bevindingen aan de slag gaan. "Maar het is een belangrijk startpunt."

Trefwoorden:
Bron(nen):