Bestaande medicijnen remmen MERS

Getty Images

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) heeft vier bestaande medicijnen gevonden die in staat zijn om het MERS-coronavirus in celkweken te remmen. Voor het dodelijke virus zijn tot nu toe geen medicijnen of vaccins beschikbaar.

Het LUMC testte samen met het Erasmus MC en de Universiteit Leuven 348 medicijnen die al op de markt zijn voor andere aandoeningen. De onderzoekers keken naar de werking van de medicijnen in cellen die geïnfecteerd zijn met het MERS-coronavirus. De vier medicijnen die het best in staat zijn om bij relatief lage concentraties het MERS-virus te remmen zijn het malariamedicijn Chloroquine, het antipsychoticum Chlorpromazine, de hiv-remmer Lopinavir en het anti-diarreemiddel Loperamide.

Effect bij mensen onbekend

De medicijnen zijn nog niet getest op mensen en dieren. Het is dus nog onbekend of de medicijnen in dieren of mensen hetzelfde virusremmende effect hebben. Ook is niet duidelijk hoe hoog de dosis moet zijn om het MERS-virus te laten remmen.

Dat de onderzochte medicijnen al langer op de markt zijn, kan leiden tot een aanzienlijk snellere toepassing bij MERS-patiënten. "Het voortraject wordt een stuk korter als je al weet hoe een medicijn zich gedraagt, wat de bijwerkingen zijn en welke dosering je kunt gebruiken", zegt prof. Eric Snijder van het LUMC.

Nederlandse gevallen

Vorige week werden de eerste twee MERS-gevallen in Nederland vastgesteld. De patiënten waren recentelijk uit Saudi-Arabië was teruggekeerd.

Bron 
  • NOS