vrijdag, 14 mei 2021

Boekrecensie: De kunst van het vakantievieren

Hoewel de vakantie voor velen in het teken zou moeten staan van ontspanning, gaat er vaak nog heel wat stress aan vooraf. Eenmaal op reis liggen er zakkenrollers, diarreeaanvallen en ruzies op de loer. Weer thuis en aan het werk ben je het vakantiegevoel binnen een paar dagen kwijt. Gelukkig kan het ook anders. Met de tips uit 'De kunst van het vakantievieren' haal je het beste uit je (zomer)vakantie.
Auteur:
Jessica de Bloom
Jaar van uitgave:
2012
Prijs:
€ 0,00
ISBN:
9789461055569
Aantal pagina's:
296

Veel mensen verruilen in de zomer hun huis een paar weken voor een camping of hotel om eens lekker bij te tanken. Maar voordat de vakantie begint, is er nog heel wat om je druk over te maken. Het werk moet af, de koffers ingepakt, je paspoort blijkt onvindbaar en vervolgens sta je uren in de file naar het zuiden. Het is niet ongewoon om je de eerste paar vrije dagen grieperig te voelen. Ineens moet je lichaam tot rust komen na al die stress. Is vakantie eigenlijk wel zo gezond?

Praktische tips

Arbeids- en organisatiepsycholooog Jessica de Bloom onderzocht het welbevinden en de gezondheid van ruim 250 vakantiegangers. Ze ontdekte dat je vakantie wel degelijk opknapt, maar dat de positieve effecten bij thuiskomst snel verdwijnen. De Bloom vertaalde haar wetenschappelijke inzichten in een boek vol praktische tips om met zo min mogelijk stress te vertrekken, zoveel mogelijk te genieten van je vakantie en je vakantiegevoel langer vast te houden.

Vakantietest

Als eerste maak je de vakantietest in het boek. Zo kun je nagaan hoe goed je al bent in het beleven van voorpret en het genieten van je reis tijdens en na de vakantie. Vervolgens kun je telkens de hoofdstukken lezen die passen bij de fase waarin je zit: de voorbereidingen, de vakantie zelf of de tijd daarna.

Elk hoofdstuk biedt wetenswaardigheden en tips die meteen in de praktijk kunt brengen. Ze zijn gebaseerd op zeven basisprincipes, namelijk voorkom werkstress, doorbreek routines, neem het heft in eigen hand, koester positieve vakantie-ervaringen, deel je vakantiepret met anderen, zorg goed voor je lichaam en voorkom vakantiestress. Concrete tips zijn bijvoorbeeld "Sport na afloop van je laatste werkdag", "Doe je horloge af" en "Gebruik een andere shampoo dan thuis".

Wetenschappelijke onderzoeken

Dat De Bloom haar tips niet zomaar uit haar duim zuigt, blijkt wel uit de 'Theorie en Wetenschap'-gedeeltes in het boek. Daarin ondersteunt ze haar adviezen met de resultaten van allerlei wetenschappelijke onderzoeken naar gezondheid, geluk en vrije tijd. Ook doet ze verslag van haar eigen drie studies. Zo gaf ze reizigers een telefoon mee en belde ze de vakantievierders regelmatig op om te informeren hoe ze zich voelden, wat ze aan het doen waren en of ze vervelende of juist leuke dingen meemaakten. 

Om te herstellen van de dagelijkse stress heb je meer tijd nodig dan een weekend, dus af en toe op vakantie gaan is volgens De Bloom noodzakelijk. Hoe lang je op pad zou moeten gaan, is niet helemaal duidelijk. Op de achtste dag van de vakantie bleken de reizigers zich het gelukkigst te voelen. Een paar keer per jaar een korte trip maken lijkt gezonder dan eens per jaar een maand ertussenuit gaan.

Handig boek

De kunst van het vakantievieren biedt nuttige handvatten voor iedereen die nerveus aan de vakantie begint en de mooie momenten meteen weer vergeet. Juist door fijne gebeurtenissen met andere te delen en deze te koesteren, voel je je ook thuis gelukkiger en gezonder. In dit boek wordt uitgelegd hoe je dat het beste aanpakt. De Bloom deelt bovendien op een toegankelijke manier interessante wetenschappelijke inzichten en geeft een boeiend inkijkje in haar eigen onderzoeken. De kunst van het vakantievieren mag dan ook niet ontbreken in de koffer van iedereen die meer wil (na)genieten van de zomer.