Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
dinsdag, 30 mei 2017

Medicijnen meenemen op reis

Vergeet de medische verklaring niet

Sommige medicijnen vallen onder de Opiumwet en zijn daardoor streng verboden in het buitenland. Dit geldt bijvoorbeeld voor bepaalde slaapmiddelen en pijnstillers. Regel op tijd een medische verklaring, zodat je geen problemen krijgt bij de douane.

De Opiumwet bevat een lijst van soft- en harddrugs die je niet in je bezit mag hebben. Ook in veel medicijnen zitten stoffen die onder de Opiumwet vallen, zoals in sterke pijnstillers, rustgevende middelen, ADHD-medicatie en medicinale cannabis. Medisch gebruik is toegestaan, maar als je zulke medicijnen mee wilt nemen naar het buitenland, heb je een officiële verklaring van je arts nodig dat je ze op doktersvoorschrift gebruikt. Met zo’n verklaring toon je aan dat je de medicatie voor eigen gebruik meeneemt.

De meest voorkomende opiumwetmiddelen zijn:

Stofnaam Merknaam
Methylfenidaat  Ritalin, Concerta, Medikinet 
Morfine Kapanol, Oramorph
Oxycodon Oxycontin, Oxynorm
Methadon Symoron, Pindadone
Temazepam Normisom
Oxazepam Seresta

 

Twijfel je, vraag dan bij de huisarts of apotheek na of de medicijnen die jij of je kinderen gebruiken onder de Opiumwet vallen.

Medische verklaringen

Ga je op reis en wil je medicijnen meenemen die onder de Opiumwet vallen? Dan heb je een officiële verklaring nodig van je arts die vervolgens gelegaliseerd wordt door het CAK, de instantie die verantwoordelijk is voor opiumontheffingen.

Er zijn twee verschillende verklaringen: een Schengenverklaring voor reizen binnen het Schengengebied en een Engelstalige verklaring voor reizen buiten het Schengengebied. De verwerkingstijd van de formulieren is circa vier weken, dus vraag op tijd een van deze verklaringen aan.

Schengenlanden

Tot het Schengengebied behoren België, Denemarken,  Duitsland,  Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland,  Hongarije,  Italië,  Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, IJsland, Zweden en Zwitserland. Ga je naar een van deze landen en neem je medicatie mee die onder de Opiumwet valt, dan heb je een Schengenverklaring nodig.

Download het formulier op www.hetcak.nl en vul het volledig in, vergeet de stempel en handtekening van je arts niet. Stuur het formulier per post of digitaal naar het CAK. Met één Schengenverklaring mag je één medicijn meenemen en maximaal vier landen bezoeken. Houd rekening met een verwerkingstijd van vier weken. De verklaring is dertig dagen geldig. Duurt je reis langer dan moet je meerdere verklaringen aanvragen.

Overige landen

Ga je naar een land dat niet tot het Schengengebied behoort? Dan heb je een medische verklaring nodig van je arts. Deze moet in het Engels en in briefvorm opgesteld zijn. Hier vind je een voorbeeld waarin je arts de benodigde gegevens kan invullen. Een Engelstalige medische verklaring is één jaar geldig als je medicatie en dosis hetzelfde blijven. Verandert je medicatie of de dosering, dan heb je een nieuwe verklaring nodig.

Afhankelijk van het land waar je naartoe reist, moet je verklaring in sommige gevallen nog gelegaliseerd worden door de ambassade en het Ministerie van Buitenlandse zaken. Voor bepaalde landen zijn aanvullende documenten nodig of is de procedure anders. Op de website van het CAK kun je per land opzoeken welke stappen je precies moet doorlopen.

Andere medicijnen meenemen

Medicijnen die niet onder de Opiumwet vallen, mag je gewoon meenemen op reis. Neem ze mee in de originele verpakkingen waar de sticker van de apotheek met je naam en de dosering nog op zit.

Het is handig om bij je huisarts of apotheek een medicijnenpaspoort (ook wel geneesmiddelenpaspoort genoemd) aan te vragen. Hierin staat welke medicijnen je gebruikt en wat de internationaal gebruikte stofnamen zijn. Mocht je medicatie kwijtraken, dan kan een arts je de juiste vervanging voorschrijven. Zo’n medicijnenpaspoort is handig, maar geen officieel reisdocument. Het is niet voldoende om medicijnen die onder de Opiumwet vallen mee te mogen nemen, daarvoor is een officiële verklaring nodig.

Bewaar medicijnen in je handbagage als je met het vliegtuig reist, want in het ruim kan het erg koud worden en kunnen medicijnen onbruikbaar raken. Bovendien heb je ze dan altijd bij de hand, ook als je koffer zoek raakt.

Bron(nen):

Reactie toevoegen

11 Comments

Door Anita (niet gecontroleerd) op di, 05/16/2017 - 15:59

Diclofenac en ventolin mag dat zo mee naar Italië of moet ik langs de apotheek?

Door albert van de vliet (niet gecontroleerd) op di, 04/18/2017 - 18:28

Heb ik behalve brief van huisarts en medicijnenpaspoort voor opiaten nog wat meer nodig om naar India te reizen?

Door Michelle (niet gecontroleerd) op di, 02/28/2017 - 17:56

Hallo ik ga naar Marokko voor 8 maanden moet hierdoor meer dan 20 potjes vitamine en mineralen meenemen van me orthomoleculair kan ik hier problemen mee krijgen of is dit gewoon toegestaan.

Door C van Bommel (niet gecontroleerd) op ma, 02/06/2017 - 09:41

als je op reis gaat en je gebruikt bloed verdunners ,mag je dan vliegen naar een warm land b.v India

Door DM (niet gecontroleerd) op wo, 11/30/2016 - 18:29

Wij moeten begin januari naar Aruba en Curaçao om te werken. Mijn man gebruikt echter morfine en slaapmiddelen. Moet hij ook dan zo'n verklaring hebben? Deze landen horen toch bij Nederland?

Door Rick (niet gecontroleerd) op do, 08/11/2016 - 13:41

Alex, als het onder de opiumwet valt dan moet je je huisarts een schengen verklaring laten ondertekenen. Zeker als je met het vliegtuig gaat. Medicijnen paspoort alleen is niet voldoende. Die verklaring moet je dan ook nog naar het CAK opsturen, dus als ik jou was zou ik het vandaag nog regelen als het niet al te laat is.

Door Alex (niet gecontroleerd) op wo, 08/10/2016 - 01:01

Ik ga maandag naar Londen en ik gebruik slaap medicatie en valt in dat land onder opiumwet of kan ik gewoon medicijnen passpoort aanvragen bij de Apotheek graag jullie reacties

Door Hub (niet gecontroleerd) op vr, 07/15/2016 - 20:08

Het is zeer belangrijk dat je ook een uitdraai van de huidige apotheek van de afgelopen 3 maanden! Zodat je steeds kan aantonen dat je de medicatie dagelijks /maandelijks gebruik gebruikt. Ze kunnen en hebben het recht om de verklaring van de huisarts en de apotheek te vragen en aan te kunnen tonen. Ik hoop dat je hier wat aan hebt. Groetjes Hub

Door Redactie Gezond... (niet gecontroleerd) op ma, 02/23/2015 - 14:22

Bedankt voor het melden, de informatie is aangepast.

Door Evert vd Brink (niet gecontroleerd) op di, 02/17/2015 - 11:45

Farmatec is vanaf 1 januari 2015 CAK geworden