woensdag, 5 mei 2021

Zo houd je vervelende wespen op afstand

Lok ze weg met limonade

Een wesp die het voorzien heeft op je drankje: dat is dan weer het nadeel van de zomer. Hoe houd je die lastige insecten op afstand? En wat moet je doen als je toch gestoken bent?

Wespen hebben een slechte naam, maar deze vrolijk gestreepte zoemer heeft zeker zijn nut. Ze vangen ongelooflijke hoeveelheden insecten om hun larven te voeren: 5.000 wespen vangen elke dag zo’n 105.000 vliegen en muggen.

Verder halen de wespen in het noorden van het land de neus ook niet op voor de eikenprocessierupsvlinder. Gezien de rupsen van dit vlindertje voor heel wat schade aan bomen zorgen, mogen we ook deze activiteit van de wesp gerust als nuttig bestempelen.

Wespen wegsturen

Wespen houd je het beste op afstand. Zoemt er een om je heen, ga dan niet slaan maar beweeg je armen rustig: de luchtverplaatsing zorgt ervoor dat de wesp het niet meer zo gezellig vindt en zijn heil elders gaat zoeken.

Wespen weglokken

Dat doe je bijvoorbeeld met een bakje limonade: wespen zijn nu eenmaal dol op zoetigheid. Plaats de limonade dan wel een beetje tactisch: als je de zoetigheid boven je tafel of loungebank zet, kun je er donder op zeggen dat de wesp zijn vriendjes haalt en gezellig boven je hoofd komt zoemen. Plaats het bakje dus liever aan de kant van de tuin waar je zelf niet zit. Let verder goed op blikjes of flesjes: voor je het weet ligt er een wesp in te spartelen.

Wespen houden van zoetigheid – waarom?

De larven van de wesp worden gevoed door de werksters, die in ruil daarvoor wat zoetigheid van de larven terugkrijgen. In de zomermaanden zijn de larven volgroeid en op dat moment moeten de werksters zelf op zoek naar zoetigheid. En waar vinden ze dat? Precies: bij ons! De op zoetigheid beluste werksters worden daarom ook wel limonadewespen genoemd.

Gestoken – en nu?

Toch een wespensteek opgelopen? Blijf dan rustig, probeer het gif uit te zuigen en houd de plek in de gaten. Het is normaal als de plek wat opzwelt, rood kleurt, jeukt en soms zelfs pijn doet. Ter verzachting kun je koelen met een nat kompres of een coldpack, of smeren met een zalf met menthol of aloë vera.

Wordt de plek bijzonder dik of word je misselijk of duizelig, neem dan contact op met je huisarts. Bij een wespensteek in keel of mond bel je direct 1-1-2. Zuig op een ijsklontje om opzwellen in de mond of keel te vertragen.

Allergisch en gestoken – en nu?

Iemand die allergisch is voor wespensteken, reageert bijzonder heftig: benauwdheid, shockverschijnselen en het nek-halsgebied kan opzwellen. Onmiddellijk 1-1-2 bellen is dan ook het devies. Mensen die weten dat ze allergisch zijn, hebben vaak medicijnen bij zich – deze moeten zo snel mogelijk worden toegediend – liefst doet hij of zij dat zelf. Een wespensteek in mond of keel in combinatie met een heftige allergische reactie kan levensbedreigend zijn omdat de luchtwegen mogelijk opzwellen.  

Wespennest gezien – en nu?

In een beetje wespennest zitten 5.000 tot 10.000 wespen en als je daar zelf in gaat porren, zijn de rapen gaar: wespen gaan uit van de aanval als beste verdediging. Zit het nest op een plek waar je er last van hebt, bel dan een professionele bestrijdingsdienst. En zit het nest op een plek waar je er eigenlijk geen last van hebt, laat de beestjes dan lekker met rust en tel je zegeningen: zoals al eerder aangegeven vangt de wesp ongelooflijke hoeveelheden vliegjes en muggen.