zaterdag, 18 januari 2020

12 gezonde BBQ-tips

Een tikje gezonder

Barbecuen is natuurlijk nooit gezond, maar met deze tips is het net een tikje gezonder...
  1. Gebruik alleen gezuiverde houtskool of houtskool op basis van kokosnootschillen. Dat is ecologisch én weinig rookvormend. Gebruik nooit hout en takken.
  2. Laat de houtskool uitbranden - gloeiend, bedekt met een laagje as, zonder vlam en wit van kleur - voordat je begint te roosteren.
  3. Grill tussen de 25 en 40 cm boven de kolen om verbranding te vermijden.
  4. Vermijd te grote lappen vlees, waarvan het vet in het vuur lekt en zo vlammen veroorzaakt; zet indien nodig het rooster hoger.
  5. Zet sowieso een opvangbakje voor het vet op de kolen.
  6. Gebruik geperforeerde metalen BBQ-schalen, die je op de grillplaat zet met vlees of vis erin. Zo kun je het vet ook regelmatig en makkelijk weggieten.
  7. Kies voor mager vlees en magere vis en verpak ze zo dat ze hun vocht niet verliezen, maar juist garen in hun eigen vocht.
  8. Probeer je vlees eerst goed dicht te schroeien, zodat het lekker mals blijft.
  9. Marineer je vlees in een marinade met olijfolie, citroensap en knoflook.
  10. Week de houten spiesjes in water voordat je er iets op rijgt. Zo kunnen de stokjes niet verbranden.
  11. Is je vlees per ongeluk toch verbrand? Snijd dan alle verbrande stukjes weg voor je het serveert.
  12. Weet je dat we ook bij het barbecueën vaak veel te zout eten? De Nierstichting heeft heerlijke zoutarme BBQ-recepten verzameld. Download ze gratis!