5 vragen over... zoetstof stevia

Is stevia veiliger dan aspartaam?

Getty Images

Sinds december 2011 is in Europa het gebruik van de zoetstof stevia (E960) toegestaan als ingrediënt in voedingsmiddelen. Maar wat is stevia, hoe smaakt het en is het veiliger dan aspartaam? We vragen het Maurits Burgering, business development manager van TNO.

1. Wat is stevia?

"De zoetstof steviol glycoside (in de volksmond: stevia) komt van het plantje stevia rebaudiana bertoni die oorspronkelijk uit Paraguay komt. In de plant zitten steviol glycosides die gebruikt mogen worden als zoetstof. De blaadjes mogen nog niet verwerkt worden in voedingsmiddelen. Stevia bevat geen calorieën. Het E-nummer voor Stevia is E960."

2. Hoe smaakt stevia?

"Stevia smaakt 200 tot 300 keer zoeter dan suiker. Suiker smaakt meteen zoet, bij stevia duurt dat even. Hoe meer suiker je door je yoghurt doet, hoe zoeter je yoghurt wordt. Bij stevia is dat niet zo. Als je er te veel stevia in doet, krijgt het een bittere, dropachtige bijsmaak. Aan verschillende producten waaraan op dit moment stevia wordt toegevoegd, wordt dan ook nog suiker toegevoegd om de bijsmaak te maskeren."

3. Van stevia is al langer bekend dat het geschikt is als zoetstof. Waarom duurde het zo lang voordat stevia op de markt werd gebracht?

"Suiker was goed. En er waren genoeg andere kunstmatige zoetstoffen, zoals bijvoorbeeld  aspartaam. Tegenwoordig is er een steeds grotere vraag naar natuurlijke producten. Het is een lang proces voordat producten op de markt gebracht mogen worden. Stevia mag nog niet in alle voedingsmiddelen worden gebruikt als ingrediënt. De EU heeft een lijst opgesteld met producten waarin het gebruik van stevia, oftewel E960, is toegestaan."  

4. Is stevia veiliger dan aspartaam?

"Of stevia veiliger is dan aspartaam is lastig te beoordelen. Beide zoetstoffen zijn goedgekeurd door de European Food Safety Authority (EFSA). De EFSA heeft beide stoffen zorgvuldig bekeken en veilig bevonden. Mits het onder juiste randvoorwaarden wordt gebruikt en dat er niet te veel van wordt gebruikt. De EFSA blijft ook in de toekomst de veiligheid van deze zoetstoffen onderzoeken en monitoren."

5. Van suiker mag je maar een bepaalde hoeveelheid per dag. Geldt dat ook voor stevia?

"Ja, de EFSA heeft een aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) voor steviolglycosiden van 4 milligram per kilogram lichaamsgewicht per dag vastgesteld. Een persoon van 70 kilo mag dus 280 milligram per dag gebruiken."

Auteur 
Bron 
  • TNO