6 veelgemaakte fouten met de airfryer

Gebruik je airfryer op de juiste manier

Gezind in keuken met airfryer
Getty Images

Een airfryer is ontzettend handig en een gezondere optie dan de frituurpan. Bakken in de airfryer scheelt namelijk tot wel 80 procent vet ten opzichte van de reguliere frituur. Maar: dan moet je hem wel goed gebruiken. Dit zijn de zes meest gemaakte fouten met de airfryer. 

1. Vergeten voor te verwarmen

Eigenlijk hoef je een airfryer niet voor te verwarmen, maar voor het beste resultaat is het beter om dit wel te doen. Het mandje wordt dan namelijk ook heet en op die manier wordt je eten meteen gefrituurd in plaats van eerst gestoomd. 

2. Het mandje te vol stoppen

Dit geldt ook voor de gewone frituurpan: hoe voller het mandje, hoe minder goed resultaat. Het eten wordt niet gelijkmatig bruin, gaar of krokant en het duurt langer dan anders. Verdeel alles daarom over meerdere rondes als je merkt dat je het eten erbij moet proppen. 

3. Te weinig schoonmaken

Je moet een airfryer na ieder gebruik schoonmaken. Zowel in het mandje als op het verwarmingsdeel blijven eetresten achter en dat haalt de kwaliteit van de volgende frituurbeurt naar beneden. Het eten kan bijvoorbeeld naar oude olie gaan smaken. Heb je veel vettig eten bereidt? Zorg dan dat je de pan goed ontvet. Je airfryer gaat ook nog eens langer mee als je hem regelmatig goed schoonmaakt. 

Lees ook:

4. Niet draaien of schudden

Net als het voorverwarmen is dit niet per se nodig, maar je krijgt wel een beter resultaat: halverwege je eten omdraaien. Dit doe je heel makkelijk: even schudden met het mandje en klaar. 

5. Te klein of fijn snijden

Houd rekening met de gaatjes in de bodem van het mandje. Als je eten bereidt dat te klein of fijn gesneden is, valt het door de gaatjes van de mand. Dan komt het op het verwarmingselement terecht en brandt het aan. Heb je echt pech, dan kunnen er grote rookwolken ontstaan. 

6. Op de verkeerde plek zetten

De airfryer is gemaakt om op het aanrecht te staan, maar dan is het wel de bedoeling dat er vrije ruimte om het apparaat heen staat. Zet je hem in een hoekje, dan kan de airfryer de lucht en warmte niet kwijt en komt je eten er slap uit. Dus: zet het apparaat tijdens het gebruik midden op het aanrecht en berg hem als je klaar bent ergens anders op. 


 

Auteur 
Bron 
  • RTL Nieuws