Haal het beste uit je airfryer: 9 tips

Je kunt meer dan er alleen friet in bakken

Zalm uit de airfryer
Getty Images

De airfryer is in de laatste jaren een van de populairste keukenapparaten geworden. Niet zo vreemd, want je kunt er bijna alles in maken. Het is een ideaal apparaat om snel zoete aardappels te roosteren, spruitjes knapperig te bakken of zelfs lasagne in te maken. Met deze negen tips haal je binnen no-time het maximale uit je airfryer.

Als je alleen friet - of patat als je het liever zo noemt - bakt in je airfryer, doe je jezelf tekort. Want je kunt natuurlijk frituren in de airfryer, maar je kunt er ook hele maaltijden in bereiden, noten in roosteren of brood in bakken. Het voordeel ten opzichte van de friteuse is dat gerechten uit de airfryer een stuk minder vet zijn. Bakken in de airfryer scheelt ruim 80 procent vet ten opzichte van de reguliere frituur. Een ander voordeel: er blijven geen nare geurtjes achter na gebruik. Daarnaast is de airfryer de ideale oplossing als je geen oven hebt of geen ruimte hebt voor een oven.

Wat is een airfryer precies?

De airfryer is een compacte mini oven waar je alle kanten mee op kunt. Het eten hangt in een soort frituurmandje, waardoor de hete lucht alle ingrediënten gelijkmatig kan bereiken. Hierdoor worden je gerechten heerlijk goudbruin en knapperig, zonder dat je veel vet hoeft te gebruiken. Het is daarmee gezonder dan traditioneel frituren en handzamer dan een grote oven.

Lees meer:

Negen tips voor de airfryer

  • Verwarm je airfryer goed voor, zodat je eten knapperig en mooi bruin wordt.
  • Gebruik olie die geschikt is om op hoge temperaturen te verhitten, zoals arachideolie, rijstolie of geraffineerde olijfolie.
  • Vet de bodem van het airfryermandje goed in om plakken te voorkomen.
  • Schud het mandje vaak voor een regelmatig resultaat, draai grotere stukken een paar keer.
  • Bak niet te veel tegelijk. Als het mandje te vol zit, wordt het eten niet gelijkmatig gaar en bruin.
  • Vet ingrediënten die geen vet bevatten, zoals groenten en mager vlees, licht in met bakspray voor een knapperig resultaat.  
  • Vet halverwege de baktijd je eten nog eens licht met bakspray voor een nóg knapperiger resultaat. 
  • De airfryer geeft minder baklucht af dan een friteuse. Maar als je hem buiten of onder de afzuigkap plaatst, voorkom je geurtjes helemaal.
  • Leg een boterham op de bodem van je mandje als je kleine vette ingrediënten bakt. Het brood vangt de vetspatten op en je apparaat gaat niet roken of aanbranden.

Hoe maak je een airfryer schoon?

De airfryer na gebruik schoonmaken is heel eenvoudig. De mand van de airfryer is meestal vaatwasserproof en kun je na gebruik dus gewoon in de vaatwasser zetten. Dit geldt ook voor het opvangbakje. De meeste accessoires kun je ook in de vaatwasser reinigen of met de hand met warm water en zeep. Check wel van tevoren de gebruiksaanwijzing van jouw airfryer om te kijken welke onderdelen vaatwasserproof zijn.

Lekkere recepten voor de Airfryer? Die vind je bij onze collega's van delicious Magazine

Auteur 
Bron 
  • delicious