zaterdag, 27 februari 2021

Amerikanen dikker dan ooit

De Verenigde Staten zitten met een groot probleem. Letterlijk. Overgewicht, en dan vooral extreem overgewicht (obesitas, bmi hoger dan 30) groeit er de spuigaten uit. Inmiddels is in negentien staten een kwart van de volwassen bevolking véél te zwaar.

Overgewicht is in de VS een sterk groeiend probleem en 'dreigt Amerika te beroven van gezondheid en productiviteit'. Die laatste woorden komen van de directeur van het Amerikaanse Gezondheidsfonds Jeff Levi. Dat fonds doet onderzoek naar overgewicht in de VS en komt met schokkende cijfers.

Zelfs in Colorado, waar nog de minst dikke Amerikanen wonen, heeft 17 procent obesitas. In Mississippi gaat het om bijna een derde van de bevolking. In 1991 was in geen enkele staat meer dan één op de vijf mensen te zwaar. Het percentage kinderen met obesitas is sinds 1980 verdrievoudigd. Het Gezondheidsfonds spreekt dan ook van een 'dramatische toename.'

Alleen keiharde maatregelen kunnen een nationale ramp nog voorkomen, vreest directeur Jeff Levi. Zo moeten jongeren verplicht gaan sporten, moeten er kritische regels komen voor de samenstelling van schoollunches en moeten verzekeraars afvalprogramma's gaan vergoeden.

Een mentaliteitsverandering is ook noodzakelijk. Een kwart van de Amerikanen eet dagelijks fastfood en beweegt nauwelijks.

Bron(nen):