Vergeten groenten

Oud-Hollands healthy

Getty Images

De trend om historische groente op tafel te zetten zet door. De gewone supermarkt heeft pastinaak en schorseneren in het assortiment, maar ook meiraapjes of aardperen zijn veel gemakkelijker verkrijgbaar dan vijf jaar geleden. Dat oud-Hollands hip is, weten we nu wel, maar is het ook gezond?

'Vergeten groenten' worden ze genoemd, groentesoorten die door onze voorouders misschien wel elke dinsdag gegeten werden, maar waarvan wij de naam niet eens weten.

Schorseneren in de supermarkt

Jac Nijskens van het Historisch Groentenhof in Beesel is één van de redders in nood voor deze ouderwetse soorten. In verschillende tv-programma's en andere media propageren liefhebbers zoals Nijskens dat vergeten groenten weer een plekje op tafel verdienen.

En met succes. Door veel persaandacht en bijvoorbeeld de kookboeken van Jamie Oliver, ook dol op groenten als pastinaak en meiraapjes, is een aantal van dit soort groenten allang niet meer 'vergeten', maar hot.

Soorten als pastinaak, schorseneren en postelein zijn door de kleine hype inmiddels gewoon bij de supermarkt verkrijgbaar. En ook zijn er bij bijna elke natuurvoedingswinkel wel één of meer ouderwetse, vaak lokaal geteelde bijzondere aardappelrassen te koop.

Zijn dit soort historische soorten nu ook gezonder dan een doorgeteeld tomaatje uit de kas of een zak voorgesneden roerbakmix? Het antwoord is niet 1,2,3 te geven. Voorsnijden levert natuurlijk wat vitamineverlies op, maar als je de vergeten groenten helemaal in stijl naar grootmoeders recept doorkookt, heb je hetzelfde effect.

Elke groentesoort, net bedacht of al 2500 jaar oud, bevat een eigen, unieke mix van gezonde stoffen. Vergeten groenten ook. Dat vroeger hogere vitaminegehaltes gemeten werden, blijkt te komen doordat de meetapparatuur nu veel secuurder werkt. Het gezondste aan de revival van deze soorten, is dat ze het gemakkelijker maken om te variëren.

Kooktips

Of je nu denkt dat ouderwets een wondermiddel is of gewoon romantische nostalgie, met de korte tips per soort kun je zo aan de slag. Voor alle soorten geldt dat je online talloze recepten vindt met deze vergeten groente.

Schorseneren
Wat doe je ermee? Koken, door de stamppot, roosteren en meer.
Gem. kooktijd: 20 minuten
Wat zit erin? Vitamine C, ijzer
Verkrijgbaar: Herfst, winter, sommige supermarkten.

Postelein
Wat doe je ermee? Rauw in salades, of gekookt in stamppot, als bijgerecht.
Gem. kooktijd: 6 minuten
Wat zit erin? Vitamine C (vooral rauw), ijzer
Verkrijgbaar: Hele jaar, er is zomer- en winterpostelein. Enkele supermarkten.

Aardperen
Wat doe je ermee? Koken, stomen, in ovenschotels.
Gem. kooktijd: 20 minuten
Wat zit erin? Kalium, calcium
Verkrijgbaar: Winter, herfst, sommige supermarkten.

Meiraapjes
Wat doe je ermee? Koken, stomen, roosteren en meer.
Gem. kooktijd: 20 minuten
Wat zit erin? Kalium, calcium
Verkrijgbaar: Zomer, herfst, sommige supermarkten.

Pastinaak
Wat doe je ermee? Koken, roosteren, frituren, chips maken.
Gem. kooktijd: 20 minuten
Wat zit erin? Minder vitamine C dan een aardappel, maar ook veel minder calorieën.
Verkrijgbaar: Herfst, winter, sommige supermarkten.

Stamppottips

Helemaal geïnspireerd om ouderwets gezond te eten? Upgrade dan wel even het vetgebruik en de vleeskeuze met de kennis van nu. 

  • Gebruik bij het koken geen roomboter, maar olijfolie of vloeibaar vet uit een knijpfles.
  • Kies gerookte kip of hamblokjes in plaats van spekjes.
  • Kies kalkoen, tartaar of tofu in plaats van rookworst. Ook magere rookworst levert veel calorieën.
  • Maak je stamppot smeuïg met bouillon, mosterd en wat melk in plaats van veel jus.
  • Varieer met vergeten groente, heel veel soorten lenen zich ervoor.

 

Auteur