Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
vrijdag, 23 juni 2017

Bittere nasmaak stevia mogelijk verleden tijd

BAARN - Stevia wordt gezien als gezond alternatief voor suiker. De bittere nasmaak is voor velen echter een belangrijk nadeel van de zoetstof. Duitse onderzoekers weten nu hoe dat komt.

De menselijke tong heeft ongeveer 25 receptoren voor de bittere smaak. Onderzoekers van de Technische Universität München en het Deutsche Institut für Ernährungsforschung Potsdam-Rehbrücke hebben ontdekt dat twee receptoren verantwoordelijk zijn voor het proeven van de bittere dropachtige nasmaak van stevia.

Uit de steviaplant wordt een mengsel van zoetstoffen gewonnen: steviolglycosiden. De Duitse onderzoekers hebben ook gekeken of de smaak van de verschillende steviolglycosiden verschilden. "Als een molecuul meer glucosemoleculen aan zich verbonden heeft is het zoeter en minder bitter", legt Thomas Hofmann uit. De ene glycoside is dus zoeter en minder bitter dan de ander.

Volgens de onderzoekers kan de ontdekking ons in de toekomst helpen om de bittere smaak van stevia te minimaliseren.

Bron(nen):