Turkse pide (basisrecept)

Getty Images

Beleg met je favoriete topping

Aantal personen 
4
Bereidingsduur 
20 minuten voorbereiden, 5 minuten rusten, 15 minuten bereiden

Ingrediënten

  • 400 gram tarwebloem, plus extra om mee te strooien
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel fijne suiker
  • 4 eetlepels olijfolie, plus extra om mee in te smeren

Bereiding

  1. Maak het pidedeeg: vermeng de bloem, het zout en de suiker in een grote kom en maak een kuiltje in het midden.
  2. Schenk er geleidelijk de olie bij en ongeveer 250 milliliter water, of zoveel dat de ingrediënten samenpakken en je een zacht, glad deeg hebt. Misschien heb je wat extra water nodig om dat te bereiken; voeg maximaal twee eetlepels extra toe.
  3. Kneed het deeg 5-8 minuten door.
  4. Laat het deeg 5 minuten rusten en verdeel het dan in vieren.
  5. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius (gasstand 6) en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  6. Bestuif het aanrecht met bloem en rol de vier delen deeg uit tot een lange, ovale vorm.
  7. Leg ze op de beklede bakplaat en vul met de topping*; laat een rand van 2 centimeter rondom vrij.
  8. Draai beide uiteinden in elkaar en duw de lange zijdes wat omhoog zodat de vulling goed blijft liggen.
  9. Bak 12-15 minuten in de hete oven, tot het brood goudkleurig is.
  10. Bestrijk het brood met wat olijfolie voor je het opdient.

* Dit is een snel een eenvoudig platbrood dat je van allerlei verschillende toppings kunt voorzien. Hier vind je de recepten voor de toppings:

Dit recept komt uit het boek Keukenkastje.

Auteur