Boekrecensie: Simple smart cooking

Smaken van toen in een jasje van nu

Getty Images

Wellicht ken je kok Julius Jasper van het televisieprogramma ‘Topchef’ of door zijn restaurants ‘Julius bar&grill’ en ‘Happyhappyjoyjoy’ in Amsterdam. Deze enthousiaste tv-kok maakt echter ook hele fijne kookboeken. Met smart cooking als uitgangspunt. Gewoon lekker, niet te ingewikkeld en niet te veel werk. Dat laat zijn nieuwste boek ‘Simple smart cooking’ ook weer zien.

Julius Jaspers wil dat je tijdens een etentje vooral tijd aan je gasten of tijd aan jezelf besteedt: goed voorbereiden en een gerecht dan in vijf minuten afmaken. Sterrenniveau hoeft volgens hem niet, dat kan ook als je uit eten gaat. Het draait allemaal om plezier, warmte en gezelligheid: “En als er dan nog lekker eten is dan is het helemaal top.”

Lekker maken

Simple smart cooking bevat simpele gerechten met een beetje ouderwetse smaken. Leuk is dat Jaspers het boek heeft ingedeeld in zeventien basisingrediënten, variërend van aardappel en aardbeien tot vis en zuivel. Voor elk ingrediënt geeft hij vijf echte recepten en vijf tips om het ingrediënt nog beter tot zijn recht te laten komen. Lekker maken noemt Jaspers dat.

De tv-kok wil je inspiratie geven en uitnodigen tot experimenteren. In het hoofdstuk rondom chocola vind je naast de klassieke recepten – chocoladesoufflé en lopende chocoladecake – ook wat meer verrassende. Wat denk je bijvoorbeeld van  yoghurt met witte chocolade en pistachenootjes of een chocoladepizza. De vijf ‘lekker-makers’ leiden tot nog meer creativiteit. Het zijn geen echte recepten, maar een leidraad in de zoektocht naar lekker eten.

Simpel

Nu zijn er over chocolade natuurlijk boeken vol geschreven, maar het is slechts een van de zeventien hoofdstukken. Knollen en wortels vormen ook een fijn basisingrediënt, net als uien. Mijn favoriet is echter de citroen. Alleen de afbeelding van de citroenschuimtaartjes doet me het water al in de mond lopen en de gestoofde venkel met citroen is ook echt een aanrader. Helemaal leuk vind ik de citroenboter. Een simpel idee, maar met een verrukkelijke smaak.

Enkele van de gerechten in Simple smart cooking figureren regelmatig op de menukaarten van Jaspers restaurants, maar het gros is gemaakt om thuis te bereiden. Niet al te veel of exotische ingrediënten, geen ellenlange recepturen of technieken waar je eigenlijk niet aan durft te beginnen en al helemaal geen keukenstress. Iedereen kan aan de slag met dit boek en zekerste weten iets smakelijks op tafel toveren.

Wijntje erbij

Lekker zijn ook de wijntips van Harold Hamersma. Die passen dan weer perfect bij de veelgebruikte uitspraak van Jaspers: “Omring jezelf met goede ingrediënten, open de flessen en ga lekker koken…”

Julius Jaspers vindt dat koken en eten ontzettend belangrijk zijn, maar dat het wel leuk moet blijven. Na zijn eindexamen opende hij een restaurant in Frankrijk, was hij traiteur en cateraar in Amsterdam, gaf hij leiding aan het familiebedrijf Studio Bazar en presenteerde hij het televisieprogramma Topchef. Nu schrijft hij kookboeken en heeft hij twee restaurants in Amsterdam.