Boekrecensie: The new easy

Slimme recepten van Donna Hay

Getty Images

De kookboeken van de Australische Donna Hay zijn bij veel mensen geliefd. En dat is niet zo gek want haar recepten zijn veelal simpel, vers en snel, maar bovenal resulteren ze in heerlijke gerechten. Ook voor haar laatste boek, ‘The new easy’ gaat dit zeker op.

The new easy weerspiegelt hoe de meeste mensen het liefst koken: snelle oplossingen voor doordeweekse dagen en bijzondere gerechten in het weekend. Daar valt geen speld tussen te krijgen. Naast gerechten voor doordeweekse en weekend dagen, vind je in het boek ook nog bijgerechten en salades, gebak en koekjes en desserts. Een heel compleet boekwerk weer. En goed te doen voor iedere thuiskok.

Lekker en licht

Donna Hay-kenners zullen haar stijl direct herkennen. De styling is clean, de foto’s zijn licht met een zachte blauwgrijze achtergrond en alle producten in de gerechten zien er vers en kleurrijk uit. Het water loopt je direct in de mond en het is lastig kiezen wat je als eerste wilt maken en opeten.

De gerechten op de foto’s zien er stuk voor stuk heel maakbaar uit en ook de korte receptuur schrikt alles behalve af. De doordeweekse gerechten heb je echt letterlijk zo op tafel staan, maar ook de recepten voor het weekend vragen niet veel arbeid. Hooguit een beetje geduld. Het zijn gerechten die wat meer tijd nodig hebben om te garen zoals krokante kipvleugels, gerookt draadjes vlees van varken of langzaam gegaarde runderborst.

Re-style

Ontzettend leuk is de nieuwe re-style sectie in het boek. Hay laat zien dat je een gerecht zo omtovert tot bijvoorbeeld een chic voorafje of een extraatje bij een picknick. Van een hoofgerecht maak je gezonde lunch en een cake tover je met een paar kleine aanpassingen om tot een feestelijke taart. Donna Hay laat zien dat het allemaal niet zo ingewikkeld is.

Van de vistaco’s met limoen en tequila maakt Hay met hetzelfde gemak lekkere burgers of een salade en de snelle citroenmeringuetaartjes zijn ook heel lekker met passievrucht of in een glaasje (handig bij een picknick). Hierdoor kijk je op een heel andere manier naar de recepten en het maakt jezelf ook nog creatief. Inspiratie voor de restjes bijvoorbeeld. Of een extra motivatie om zelf meer te experimenteren.

Getty Images
Verrassend

Voor de fans is The new easy natuurlijk een absolute must have, maar ook als je nog niet eerder kennis hebt gemaakt met de Australische kookgodin is het een aanrader. Hay inspireert met allerlei verschillende smaken: heerlijke pasta’s staan tegenover oosterse maaltijden. De gerechten zijn veelal gezond en verrassend. Wat denk je bijvoorbeeld van pasta met boerenkoolcashewpesto of een rode kipcurry uit de oven.

Donna Hay laat je met behulp van dit boek kennis maken met nieuwe manieren om koken gemakkelijker te maken. Ze noemt het een kennismaking met nieuwe smaakcombinaties en handigheidjes om het leven in de keuken te vereenvoudigen. En ze heeft gelijk. The new easy is een creatief kookboek vol heerlijke gemakkelijke recepten.

Donna Hay is een internationaal fenomeen op culinair gebied. Ze is de auteur van 23 kookboeken, uitgever van het tweemaandelijkse donnay hay magazine en de nummer één iPad-app in Australië, krantencolumnist, ontwerper van keukenspullen en voedselproducten en eigenaar van haar eigen webwinkel. Je kunt haar ook kennen van de televisieserie ‘fast, fresh, simple’.

 

Auteur 
  • Annemieke Hoogland