Boekrecensie: Zeg nee tegen suiker

Suiker minderen en méér

Getty Images

Suiker. Je krijgt er dagelijks vaak meer van binnen dan je beseft. Het zit immers overal in. In snoep, chocolade logischerwijs en in verborgen vorm zelfs in brood, pasta en vleeswaren. Suiker is een onmisbare energieleverancier, maar kwaliteit en kwantiteit is ook belangrijk. Is het tijd om vaker nee tegen suiker te zeggen?

Je hoort het steeds vaker: mensen die gedurende een bepaalde periode proberen suikervrij, of in ieder geval suikerarm, te leven. Suiker zou in de hersenen dezelfde verslavingscentra activeren als alcohol en drugs en zij willen niet afhankelijk zijn van deze zoetstof. Bovendien wordt een teveel aan suiker steeds vaker in verband gebracht met ziekten als diabetes type 2 en ADHD en is het slecht voor het gebit.

Gezonde suikers

Wie ‘gewone’ suiker verbant van tafel en bord, hoeft helemaal niets te missen, beweren de auteurs van het boek 'Zeg nee tegen suiker'. Er zijn volgens hen gezonde suikersoorten in overvloed die de stofwisseling niet beïnvloeden en toch de zin in zoetigheid stillen. Denk aan ribose en stevia.

Van luxe- tot massaproduct

Het omvangrijke boek belicht alle kanten van suiker. De geschiedenis van luxe- tot massaproduct wordt uitgebreid omschreven, de verschillende soorten toegelicht en het fenomeen suikerverslaving onder de loep genomen. Daarnaast gaan de auteurs uitgebreid in op de mogelijke gevolgen van teveel suiker. Zo wordt bij het ‘gebit’ niet alleen het risico van cariës besproken, maar ook de gevolgen voor de mond- en darmflora en de verhoogde kans op tandenknarsen.  

Suikerverslaving

Volgens de schrijvers, duurt het twaalf weken voordat een lichaam vrij is van een zogenoemde suikerverslaving. Om de ‘afkickprocedure’ gemakkelijker te laten verlopen, hebben ze een stappenprogramma in het boek opgenomen. In vier stappen leer je je persoonlijke suikervallen te ontdekken, een eetdagboek bij te houden, gezonde alternatieven voor suiker  te vinden en door regelmatig rustig te bewegen de suikervoorraden op te maken. Om het makkelijker te maken de goede voornemens om te zetten naar de praktijk, bevat Zeg nee tegen suiker bovendien een groot aantal warme, koude en pikante gezonde gerechten. Allemaal zijn ze bereid met gezonde suikers door kok Thorsten Probost.

Niet voor op de bank

Zeg nee tegen suiker is zeker geen boek om lekker mee op de bank te gaan liggen. De hoofdstukken over de suikerstofwisseling zijn pittig en doorspekt met termen als insulineresistentie, leptineresistentie en cortisolafscheiding. Het is dus nodig om de aandacht erbij te houden.

Heb je je eenmaal door de eerste hoofdstukken heen geworsteld, dan biedt het boek praktische handvatten om je suikergebruik onder de loep te nemen en zo nodig te verminderen. Nog steeds niet voor op de bank, maar dankzij de recepten achterin, verdient Zeg nee tegen suiker wel een plaatsje op het aanrecht.

Kurt Mosetter studeerde geneeskunde en specialiseerde zich in het neuromusculaire systeem. Hij houdt zich vooral bezig met pijn en neurodegeneratieve ziektes. Wolfgang A. Simon studeerde biochemie en chemie. Hij houdt zich veel bezig met het metaboolsyndroom. Auteur Anna Cavelius publiceerde diverse uitgaven op het gebied van lifestyle, culinaria en gezondheid. Thorsten Probost tenslotte is chefkok.

Auteur