vrijdag, 23 oktober 2020

Feiten & fabels over voeding uit de magnetron

Gaan voedingsstoffen sneller verloren in de magnetron?

Een maaltijd opwarmen in de magnetron gaat makkelijk en snel. Maar is het schadelijk voor je gezondheid en hoe gebruik je hem het best? We zetten de feiten en fabels over voeding uit de magnetron voor je op een rij.

Er komen schadelijke stoffen vrij bij het opwarmen in de magnetron

Fabel. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er geen reden is om je zorgen te maken over mogelijk schadelijke stoffen die vrijkomen als je eten opwarmt in een magnetron. Het opwarmen van eten in de magnetron is net zo veilig als opwarmen in een pan of in de oven. Een magnetron zendt niet-ioniserende straling uit in de vorm van microgolven en radiogolven. Deze straling bevat te weinig energie om direct schade toe te brengen. Het enige tot nu toe bewezen effect van microgolven en radiostraling is dat ze weefsels kunnen verwarmen. Precies deze eigenschap gebruiken magnetrons om voedsel op te warmen. Ondanks het hoge stralingsvermogen is de magnetron zelf ook veilig: de beschermende deur zorgt ervoor dat vrijwel alle straling binnenin blijft. Als je een barst in de glazen deur van de magnetron hebt, kun je het apparaat beter laten repareren of wegdoen.

Het is verstandig om voeding met een schil niet in de magnetron te doen

Feit. De schil zorgt ervoor dat de warmte niet kan ontsnappen. Hierdoor bestaat de kans dat het eten ontploft. Goede voorbeelden hiervan zijn eieren en druiven. Hetzelfde probleem kan zich ook voordoen bij potjes. Voordat je de magnetron gebruikt, moet je eerst de deksels van de potjes halen.

Je kunt de magnetron beter gebruiken voor zelfgemaakte gerechten in plaats van kant-en-klaarmaaltijden

Feit. Af en toe een kant-en-klaarmaaltijd kan geen kwaad, maar zelf koken is beter. In het algemeen bevatten kant-en-klaarmaaltijden veel zout, weinig groente en vezels en veel verzadigd vet. Daarnaast sluit de portiegrootte vaak niet aan bij de behoefte van de consument. Het kan te veel zijn, waardoor je meer eet dan je nodig hebt. Het kan ook te weinig zijn, waardoor je snel weer honger hebt.

Voedingsstoffen gaan sneller verloren in de magnetron dan bij het koken van producten

Fabel. Voedingstoffen gaan snel verloren bij de bereiding, met name door wassen, weken en verhitten. Daarom is het belangrijk om voeding efficiënt te bereiden. Ook bij de verwarming van eten in de magnetron gaan voedingsstoffen verloren. Uit onderzoek is echter gebleken dat vitamines en mineralen beter behouden blijven in de magnetron. Alles wat gekookt, gestoomd of gepocheerd kan worden, kan ook gaar gemaakt worden in de magnetron met minder of zonder vocht. Dat betekent dat wateroplosbare vitamines, zoals vitamine C, optimaal behouden blijven.

Energiezuinig koken? Gebruik de magnetron dan niet

Fabel. Een magnetron verbruikt meer energie dan een gasfornuis, maar omdat de bereidingstijd van voeding in de magnetron vaak een stuk korter is, kost dat uiteindelijk toch het minste energie. Gebruik daarom wat vaker de magnetron als je eten energiezuinig wilt bereiden.

Eten warmt sneller op in de magnetron dan in een pan of oven

Feit. Een magnetron verhit eten met microgolven. Deze microgolven zijn niet radioactief, en ongevaarlijk. De golven brengen alleen de vochtdeeltjes in het eten in beweging. Door de wrijving komt vervolgens warmte vrij. Daardoor warmt het eten veel sneller op in de magnetron dan in een pan of oven.

 

Bron(nen):