Hoe schadelijk is opwarmen in de magnetron?

Getty Images

Ik las op internet dat eten bereid in de magnetron schadelijk voor je is. Door de versnelling van de moleculen zou het DNA van het eten veranderd worden en het lichaam het niet meer herkennen en afbreken. Wat is hiervan waar?

Peter

Patricia Schutte, voedingsdeskundige

Een magnetron verhit levensmiddelen met onzichtbare straling. Dit zet vochtdeeltjes in het eten in beweging en door wrijving komt warmte vrij. Deze zogenaamde microgolven zijn niet radioactief, en ongevaarlijk. Pas bij hele hoge dosissen zou je gezondheidsproblemen kunnen krijgen, maar dit komt bij normaal gebruik van de magnetron nooit voor.

Veilig

Ook het eten dat verhit is in de magnetron is veilig. Uit wetenschappelijk onderzoek naar de bereiding met de magnetron blijkt dat er geen reden is om je zorgen te maken over mogelijke schadelijke stoffen of het verlies van voedingswaarde door de magnetron. Het opwarmen van eten in de magnetron is dus net zo veilig als opwarmen in een pan of in de oven.

Let wel op als je een barst in de glazen deur van de magnetron hebt of wanneer het deurtje niet meer goed sluit. Dan kan straling weglekken en kun je het apparaat beter wegdoen.

Kant en klaar

Of een kant-en-klaarmaaltijd voor de magnetron past in een gezonde voeding hangt van de samenstelling af. Veel kant-en-klaar maaltijden bevatten weinig groente en vezels. Sommige maaltijden leveren veel verzadigd vet en zout. Soms is het een kleine portie, waardoor je snel weer trek krijgt.

Koken

Maar als je zelf kookt met de magnetron zijn er ook voordelen: alles wat gekookt, gestoomd of gepocheerd kan worden, kan ook gaar gemaakt worden in de magnetron met minder of zonder vocht. Dat betekent dat in water oplosbare vitamines, zoals vitamine C, optimaal behouden blijven. Ook is de magnetron heel geschikt om ‘mager’ te koken, met weinig vet of zonder vet. Bovendien is minder zout nodig, doordat het zout in het gerecht blijft zitten en niet in het kookvocht trekt.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.