maandag, 8 augustus 2022

Groene thee beschermt tegen hartaandoeningen

Iedere dag een paar koppen groene thee kan hartaandoeningen helpen voorkomen. Dit blijkt uit onderzoek van Griekse wetenschappers.

De studie is gepubliceerd in het European Journal of Cardiovascular Prevention and Rehabilitation en laat verder bewijs zien van de voordelen van het drinken van groene thee. Niet alleen is groene thee goed voor de bloedvaten, ook de bloedtoevoer verbeterd.

Uit eerdere onderzoeken bleek al dat het drinken van zwarte thee goed is tegen hartaandoeningen. De Griekse wetenschappers geloven dat groene thee nog beter werkt, omdat er meer flavonolen in zitten. Flavonolen verlagen de bloeddruk en verkleinen de kans op hart- en vaatziekten. Dezelfde flavonolen komen ook voor in rode wijn, cacao, tomaten en grapefruits, die ook al in verband zijn gebracht met verbeteringen in de bloedsomloop.

Volgens de onderzoekers is een paar koppen groene thee per dag al goed. De onderzoekers gaven 14 gezonde vrijwilligers of groene thee, verdunde cafeïne of heet water op verschillende momenten en onderzochten daarna het effect op het hart- en vaatstelsel. De positieve effecten van groene thee waren al binnen 30 minuten te zien.

Trefwoorden:
Bron(nen):