maandag, 15 augustus 2022

Groene thee maakt beter wakker dan koffie

BAARN - Heb jij 's morgens eerst een kop koffie nodig om wakker te worden? Vergeet de koffie, groene thee werkt volgens onderzoekers veel beter.

Uit de studie blijkt dat groene thee de hersenen een boost geeft en de hersenen scherper maakt. Ook verbetert het geheugen door het drinken van groene thee.

MRI
Voor het onderzoek werden 12 gezonde mannen onderverdeeld in twee groepen. Eén groep kreeg een drank met een extract van groene thee. De andere helft kreeg een placebodrankje zonder extract. Vervolgens werd een MRI-scan gemaakt en bestudeerden de wetenschappers de effecten van de drankjes op de hersenen. Tegelijkertijd werd de mannen gevraagd een geheugentest uit te voeren.

In vergelijking met de placebogroep werd bij de groene thee drinkers een duidelijke toename gezien van activiteit in de dorsolaterale prefrontale cortex. Het gedeelte van de hersenen dat verantwoordelijk is voor onder meer het werkgeheugen.

Polyfenolen
Groene thee is rijk aan polyfenolen. Deze verwijden de bloedvaten waardoor de bloedtoevoer naar onder andere de hersenen versnelt wordt. Polyfenolen zitten ook in popcorn, bessen, bier, wijn, olijfolie, chocolade, walnoten, pinda’s en andere vruchten en groenten.

De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in de European Journal of Clinical Nutrition.

Trefwoorden:
Bron(nen):