zondag, 22 mei 2022

Groenten en fruit vaak vervuild met bestrijdingsmiddelen

Op groenten en fruit in Nederlandse winkels zitten restanten van bestrijdingsmiddelen die de hormoonhuishouding kunnen verstoren. Dat meldt Trouw dinsdag.

De krant meldt dat het vooral om producten van buiten de Europese Unie gaat. Ook fruit en groenten uit Spanje scoren slecht. Op groente en fruit uit Nederland en de rest van de Europese Unie zijn relatief weinig bestrijdingsmiddelen aangetroffen.

De hormoonoverstorende stoffen werden vooral aangetroffen in producten die buiten de EU zijn verbouwd. Het gaat onder andere om groente en fruit uit de Dominicaanse Republiek, Oeganda en Kenia. Zij voeren de lijst van landen met de meest vervuilde producten aan.

Een woordvoerder van de NVWA kan de bevindingen van Trouw niet bevestigen en zegt dat ze niet kijken of een middel hormoonverstorend is of niet. "Wij kijken enkel naar de norm die is vastgesteld voor elk middel."

De EU heeft in 2009 een regeling ingevoerd waarin staat dat consumenten niet mogen worden blootgesteld aan hormoonverstorende stoffen. Volgens milieuorganisatie Pan Europa wordt die regel niet nageleefd, schrijft Trouw. 

Bron(nen):
  • Nu.nl