dinsdag, 27 oktober 2020

Hoe kom ik snel 2 kilo aan?

Al van jongs af aan heb ik problemen met mijn gewicht. Niet omdat ik te zwaar ben, maar juist omdat ik wil aankomen! Ik ben 39 jaar en 1.61 m. Eerst woog ik 61 kilo en dit vond ik een goed gewicht.
De laatste tijd heb ik veel gedanst, nu weeg ik tussen de 60 en 61 kilo. Niet veel lichter, maar veel vet is omgezet in spieren. Daardoor zien mensen wel dat ik afgevallen ben. Over een maand heb ik een dansvoorstelling en dan vind ik het mooi om weer een vetlaagje te hebben. Hoe kom ik binnen een maand twee kilo aan? Ik ben al begonnen met Nutridrink, maar dit is best wel duur.
Slimmy

Freya Zuidervaart, voedingsdeskundige

In een maand tijd 2 kilo aankomen is een goed streven. Je zou dan een 0,5 kilogram per week moeten aankomen en dat is heel goed mogelijk.  

Ik heb eerst je voedingsbehoefte berekend bij je huidige gewicht en lengte. Dan kom ik uit op 2200 kcal. Om deze behoefte te halen, moet je volgens de richtlijnen goede voeding eten. Daarnaast was het advies om een halve kilo per week aan te komen. Dat wil dus zeggen dat je per dag 500 kcal extra moet eten.  

Ten eerste is het belangrijk dat je een volwaardige voeding binnen krijgt. Een volwaardige voeding bestaat uit: 6-7 sneetjes brood, 250 gram groenten, 2 stuks fruit, 4 aardappels/opscheplepels pasta of rijst en 100 gram vlees(waren).

Daarnaast moet je 500 kcal extra binnen krijgen. Om dit te bereiken kies er dan voor om af en toe een klontje boter door de groenten te doen, regelmatig appelsap of sinaasappelsap te drinken, maar geen light. Als belegsoorten te kiezen voor 48+ kaas, pindakaas, hagelslag of snijworst. Eet 's ochtends en 's middags calorierijke tussendoortjes, zoals een pakje liga's, evergreen of een boterham.

Eet 's avonds om 8 uur nog een schaaltje griesmeelpap/gele vla of bambix, als je daar van houdt. Als je dit iedere dag eet, kom je ongeveer 0,5-1kilogram aan per week. Het gebruik van Nutridrink raad ik daarom ook af. Deze energierijke drinkvoedingen worden pas gebruikt als het met normale voeding niet lukt.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.