Insecten eten: duurzaam én lekker?

Getty Images

Een bakje sprinkhanen levert veel gezonde voedingsstoffen op. Bovendien is zo'n gerechtje beter voor het milieu dan een biefstuk.

In alle werelddelen, behalve Europa en Noord-Amerika, eten mensen vaak insecten. Dat varieert van een zakje gefrituurde mieren tot soep met bijen. Nederlanders komen meestal niet verder dan een per ongeluk verorberde spin in de slaap of bladluis op de spinazie.

Ook eten we massaal en onbewust schildluizen. Dit zijn insecten die gebruikt worden voor rode kleurstof. Roze koeken en rode M&M's zijn voorbeelden van eten met insecten.

Meelworm in de frituur


Bij insecten eten gaat het natuurlijk niet om die onbedoelde consumptie, maar om gerechten waarvan je weet dat er meelworm, sprinkhaan, mier of honingbij in zit.

Dat soort eten is hier tot nu toe nauwelijks te krijgen, maar daar moet volgens insectenexperts verandering in komen. Sterker nog, Nederland moet voorop lopen.

Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedelkwaliteit investeert één miljoen euro in onderzoek door Wageningen Universiteit naar de toepassing van insecten in eten.

Net zo gezond als vlees

De voorhoede van fans vindt insecten lekker zacht van smaak. Maar zij roemen vooral twee andere voordelen: gezondheid en duurzaamheid. Insecten leveren eiwitten, ijzer en vitamine A, B2 en D. Ze zijn daarmee vergelijkbaar met vlees van varken, kip of rund. Het vetpercentage is vaak lager en gunstiger van samenstelling. Dat betekent veel onverzadigd vet, zoals linolzuur. De producten met insecten die nu ontwikkeld worden of nog op de markt komen, vallen echter vaak in de categorie snacks of snoep. Bijvoorbeeld gefrituurde borrelhapjes of meelwormen in chocola. Meer pure, gezondere bewerkingen, zoals roosteren, leveren waarschijnlijk producten op waar Nederlanders zich (nog) niet zo gemakkelijk aan wagen.

Duurzame keuze

Insecten eten in plaats van rund, varken of kip levert milieuwinst op. Ten eerste is er voor het kweken van insecten veel minder landbouwgrond nodig. Ten tweede is de CO2-uitstoot flink lager. Ten slotte hebben insecten veel minder voer nodig. Voor een kilo rundvlees is bijvoorbeeld drie keer zoveel voer nodig dan voor een kilo eetbare insecten. Er is dan ook minder mest. Onderzoekers en insectenbedrijven ontwikkelen ook half-om-half producten. Kipgehakt vermengt met meelwormen voor snacks bijvoorbeeld. Zo worden de twijfelaars wellicht gemakkelijker over de streep getrokken.

Bronnen:
ent.wur.nl
www.evmi.nl

www.venik.nl

Auteur