Is cafeïnevrije koffie ook echt cafeïnevrij?

Koffie zonder cafeïne

koffie-cafeine-gn
Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: is cafeïnevrije koffie ook echt cafeïnevrij?

Wil je minder of geen koffiedrinken vanwege het gehalte cafeïne dat erin zit, dan grijp je al snel naar cafeïnevrije koffie. Maar is cafeïnevrije koffie ook echt cafeïnevrij?

Het antwoord is: nee, cafeïnevrije koffie is niet helemaal cafeïnevrij. Een kopje van 125 ml bevat nog 2 tot 4 milligram cafeïne. In vergelijking met 'gewone' koffie, waar in datzelfde kopje maar liefst 60 tot 85 milligram cafeïne kan zitten, is dit natuurlijk heel weinig.

Hoeveel cafeïne een kop koffie bevat, is afhankelijk van de soort koffie (filter, instant of espresso), hoe sterk het is gezet en de grootte van de kop.

Waar zit cafeïne in?

De stof cafeïne zit van nature in koffiebonen, theebladen, cacaobonen, guaranabessen en colanoten. Naast koffie, bevatten producten als thee, cola, ijsthee, chocolade(melk), energiedrankjes, energieshots en drankjes met guarana, cafeïne. Er zijn tegenwoordig ook verschillende producten met extra cafeïne op de markt, zoals kauwgom, snoep en water.

Koffievervangers

Houd je van de smaak van koffie, maar wil je liever helemaal geen cafeïne binnenkrijgen? Dan kun je kiezen voor (natuurlijke) koffievervangers, zoals Bambu. Ook kruidenthee is een goed en cafeïnevrij alternatief.

Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.

Auteur 
  • Aukeline van Dorp
Bron 
  • Voedingscentrum