Kassa: bestrijdingsmiddelen in pangasiusvis

Getty Images

HILVERSUM - Uit onderzoek van het televisieprogramma Kassa van de VARA komt naar voren dat sommige pangasiusvissen sporen van in Nederland verboden bestrijdingsmiddelen bevatten.

Kassa nam in de uitzending van afgelopen zaterdag de populaire vis onder de loep en kwam erachter dat er nogal wat schort aan de kweekvis.

Op drie van de acht onderzochte vismonsters werden sporen van de bestrijdingsmiddelen trifluralin en chloorpyrifos aangetroffen. In sommige monsters waren de waarden hoger dan de toegestane hoeveelheid.

Verboden
Trifluralin wordt in de Aziatische visteelt gebruikt als middel tegen larven en tegen de overmatige groei van ongewenste planten en algen. Chloorpyrifos is een gewassenbestrijder voor plantengroei in en rondom de vijver. Beide middelen zijn verboden in Nederland.

De gevonden waarden zijn volgens de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) niet schadelijk voor de gezondheid, maar de uitkomsten van het onderzoek zijn voor de nVWA wel aanleiding om pangasius steekproefgewijs te gaan controleren op resten bestrijdingsmiddel.

De nVWA hoeft dat wettelijk niet te doen omdat er in Nederland en Europa geen specifieke normen zijn voor resten bestrijdingsmiddelen in vis.

Kanker en Parkinson
Milieudeskundige professor Lucas Reijnders zei in het programma onder meer dat er zeer sterke aanwijzingen zijn dat trifluralin het risico van kanker van het spijsverteringskanaal vergroot. Blootstelling aan kleine hoeveelheden chloorpyrifos wordt in verband gebracht met een vergrote kans op de ziekte van Parkinson.

De nVWA liet weten dat de consument wel heel veel pangasiusfilet moet eten om de aanvaardbare dagelijkse inname van de middelen te overschrijden. Voor chloorpyrifos betekent dit dat een volwassene van 65 kilo zijn leven lang iedere dag meer dan 11 kilo pangasiusfilet moet eten. Voor trifluralin gaat het om een consumptie van 21 kilo pangasiusfilet per dag.

Auteur 
Bron 
  • Kassa Vara