donderdag, 5 augustus 2021

Kurkuma ook goed voor je geheugen

LIVERPOOL - Het Indische kruid kurkuma is niet alleen goed voor de lijn. Onderzoekers hebben ontdekt dat het ook goed is voor het geheugen.

Enkele weken terug kon je hier al lezen dat kurkuma goed is voor je lijn. Nu blijkt dat kurkuma ook goed is tegen dementie.

Onderzoeker professor Doraiswamy van het Duke University Medical Centre heeft aangetoond dat kurkuma zich bindt aan de plaque in de hersenen die een cruciale rol speelt bij het geheugenverlies van patiënten met dementie. De kurkuma zou er volgens het onderzoek voor zorgen dat de plaque zich niet verder verspreidt.

Muizen
Op een medisch congres in Liverpool vertelde professor Doraiswamy dat je muizen genetisch kunt aanpassen, zodat hun hersenen na 12 maanden vol zitten met plaque. "Als je ze vervolgens een dieet voorschotelt dat rijk is aan kurkuma, lost die plaque gewoon weer op", aldus Doraiswamy.

Volgens het onderzoek zou het voldoende zijn om twee tot drie keer per week een maaltijd met kurkuma te eten om het risico op dementie te verminderen.

Verder onderzoek moet aantonen of het effect ook geldt voor mensen. Critici vrezen echter dat het heilzame effect van de kurkuma pas in werking treedt als je er erg grote hoeveelheden van eet.

Trefwoorden:
Bron(nen):