Mag je ontdooid eten nog een keer invriezen?

Risico op voedselinfectie

Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: mag je ontdooid eten nog een keer invriezen?

Je kent het misschien wel: heb je 's morgens een kliekje uit de vriezer gehaald en 's avonds heb je er toch niet zo'n zin in en maak je toch wat anders als avondmaaltijd. Wat doe je nu met dat kliekje? Weggooien of kun je het voor een tweede keer invriezen?

Het antwoord is simpel: nee, een al ontdooide maaltijd kun je beter niet een tweede keer invriezen. "Een maaltijd die je al eens hebt ingevroren en opgewarmd, kun je beter niet nog een keer invriezen en ontdooien om op te eten.", adviseert het Voedingscentrum. De kans om ziek te worden door een voedselinfectie neemt namelijk toe.

Temperatuurschommelingen

Het ontdooien, opwarmen en weer invriezen van eten zorgt voor flinke temperatuurschommelingen. Bacteriën gedijen hier goed bij. Bij kamertemperatuur groeien ze bijvoorbeeld hard. Hoe meer bacteriën op en in je maaltijd zitten, hoe groter de kans dat er schadelijke bacteriën bij zitten én hoe groter de kans op een voedselinfectie.

Als je restjes over hebt van een maaltijd kun je deze het beste zo snel mogelijk laten afkoelen. Vervolgens kun je het in de vriezer nog drie maanden bewaren. Zet er de datum op! Dan weet je hoelang iets er ligt. Wil je een kliekje gaan eten? Leg het de avond van tevoren al vast in de koelkast om te ontdooien. Op het aanrecht is de kans op voedselinfecties groter. 

Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.

Auteur 
Bron 
  • Voedingscentrum