Recepten aanpassen voor de airfryer? Zó doe je dat!

Gerechten airfryer-proof in 5 stappen

Vrouw in roze jurk doet broccoli in airfryer
Getty Images

Wat je ook wil eten, de kans is groot dat je het kunt maken in de airfryer. Van recepten met vlees tot recepten met groenten, brood en zoete aardappelfriet: de airfryer is je grootste vriend. Zó pas je je favoriete recepten aan voor de airfryer.

Je kunt de airfryer niet alleen gebruiken voor snacks en frietjes, maar ook voor gezonde gerechten. Sterker nog: die worden nóg gezonder, want voor de airfryer heb je een stuk minder olie of vet nodig. En je favoriete recept uit oven of friteuse airfryer-proof maken is makkelijker dan je denkt.

Lees ook:

1. Gebruik minder olie

Een van de grootste voordelen van de airfryer is dat je veel minder olie nodig hebt dan bij traditionele bereidingswijzen. In de meeste gevallen kun je de olie in een recept met eenderde tot tweederde verminderen. Ingrediënten die je normaal zou frituren in olie, besprenkel je nu gewoon met wat olie.

2. Gebruik bakspray of bakpapier in je airfryer

Als je minder olie gebruikt, kan je eten soms aan het mandje van de airfryer blijven plakken. Gebruik daarom een bakspray of leg bakpapier op de bodem om te voorkomen dat je ingrediënten blijven plakken. Het is hierbij wel belangrijk om bakpapier te gebruiken dat geschikt is voor hoge temperaturen, zoals vetvrij bakpapier. Daarnaast is het ook verstandig om het bakpapier niet volledig te bedekken met voedsel, zodat de lucht nog goed door de airfryer kan circuleren. Let er verder op dat je nooit bakpapier in de airfryer legt, zonder dat je er eten op legt. Wanneer er eten op het bakpapier ligt, blijft het op zijn plaats. Als je dit niet doet, bijvoorbeeld tijdens het voorverwarmen, kan het bakpapier naar het verwarmingselement worden gezogen en gaan branden.

3. Pas de temperatuur en de kooktijd aan

Elk recept heeft natuurlijk een andere kooktijd en temperatuur. Voor de airfryer geldt dat je de temperatuur met ongeveer 20 graden moet verlagen en de kooktijd iets moet verkorten. Maar houd de gerechten vooral goed in de gaten tussendoor en check regelmatig het mandje.

4. Gebruik de juiste airfryer accessoires

Je airfryer wordt geleverd met verschillende accessoires en hulpstukken, zoals grillroosters en bakplaten. Zitten ze er niet bij, dan kan je ze natuurlijk los kopen. Zonde om ze niet te gebruiken in ieder geval. Het grillrooster is bijvoorbeeld perfect voor het bereiden van vlees en groenten, terwijl de bakplaat ideaal is voor het bakken van cakes en broodjes.

5. Kleinere porties

De airfryer werkt het beste als de lucht vrij kan circuleren rond het eten. Als je grote porties bereidt, kan het zijn dat het voedsel niet gelijkmatig gaar wordt. Maak daarom kleinere porties en bak zoete aardappelfriet bijvoorbeeld in delen. 

Lekkere recepten om aan te passen naar de airfryer? Die vind je volop bij onze collega's van delicious magazine

Auteur 
Bron 
  • delicious