donderdag, 17 juni 2021

Schade diabetes herstellen met broccoli

Onderzoekers suggereren dat het eten van broccoli mogelijk goed is voor diabetici. Sulforafaan, een stof die in broccoli zit, kan schade aan bloedvaten herstellen. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Warwick.

Diabetici hebben een hoger risico om hart- en vaatziektes zoals een hartaanval of een beroerte te krijgen. Beide zijn gelinkt aan beschadigde bloedvaten.

Patiënten met diabetes hebben vaak te maken met beschadigde bloedvaten. Dit komt omdat ze te veel glucose in hun bloed hebben. Een te hoog glucosegehalte zorgt ervoor dat het aantal reactieve zuurstofverbindingen sterk toeneemt.

De onderzoekers gingen na wat het effect van sulforafaan is op bloedvatcellen die beschadigd zijn door te hoog gehalte aan glucose. Daaruit bleek dat het aantal reactieve zuurstofverbindingen afnam met 73 procent.

Ook bleek dat sulforafaan de productie bevordert die de bloedvaten beschermen. Meer onderzoek moet uitwijzen of een dieet met veel koolgroenten bij diabetici er voor kan zorgen dat de gezondheid verbetert. Daar is nog meer onderzoek voor nodig.

De onderzoekers publiceerden hun resultaten in het tijdschrift Diabetes van 4 augustus.

Trefwoorden:
Bron(nen):