'Spaanse peper vermindert honger'

Getty Images

BAARN - Een vleugje rode chilipeper door de maaltijd vermindert het hongergevoel en verhoogt het calorieverbruik. Amerikaanse onderzoekers van de Purdue University lijken de oplossing voor gewichtsverlies gevonden te hebben.

Het is de stof capsaïcine, die de scherpe smaak van peper veroorzaakt en daarbij het hongergevoel vermindert en het energieverbruik na de maaltijd opkrikt. Capsaïcine stimuleert de receptoren op de tong, die gevoelig zijn voor hitte en pijn, wat een branderig gevoel geeft. Het branderige gevoel bevordert de spijsvertering, evenals de verhoogde lichaamstemperatuur.

Halve theelepel
Volgens professor Richard Mattes werkt de stof het beste bij mensen, die hete pepers niet iedere dag consumeren. "Veranderingen in het eetpatroon, die niet veel moeite kosten zoals een vleugje rode chilipeper aan de maaltijd toevoegen, zijn houdbaar en voordelig op de lange termijn, zeker wanneer het samengaat met beweging en gezonde voeding," denkt Mattes.

Een halve theelepel cayennepeper (gemalen gedroogde Spaanse peper) in de maaltijd heeft hetzelfde effect. Volgens de onderzoekers is een halve theelepel een hoeveelheid, die de meeste mensen 'aankunnen'.

Aangetoond
Voor het Amerikaanse onderzoek werden 25 mensen met een gezond gewicht gedurende zes weken gevolgd: 13 liefhebbers van gekruid eten en 12 niet-liefhebbers. De liefhebbers kozen voor 1,8 gram rode chilipeper, de niet-liefhebbers namen genoegen met 0,3 gram.

Onderzoeker Mattes: "Na het eten bleek er een verschil in eetlust tussen de liefhebbers en niet-liefhebbers. Wanneer mensen bekend zijn met de scherpe smaak, verliest het blijkbaar zijn doeltreffendheid."

In eerdere studies is gekeken of capsaïcine in een capsule kan worden opgenomen om zo het effect van een verminderd hongergevoel en een verhoogd calorieverbruik te bewerkstelligen. Nu blijkt dat het eten van Spaanse pepers op zichzelf hetzelfde effect heeft.

Bron 
  • Daily Mail